Едва ли повечето хора биха сложили квантови симулатори и много

...
Едва ли повечето хора биха сложили квантови симулатори и много
Коментари Харесай

Правилната посока. Квантовият физик Марин Буков, който не спира да търси отговор на въпроса Защо?

Едва ли множеството хора биха поставили " квантови симулатори " и " доста елементарни " в едно изречение. Той обаче е един от тях. За него физиката е пристрастеност и това проличава освен от работата и достиженията му, а и от метода, по който приказва за нея. Квантовият физик Марин Буков е Човек на деня на Свободна Европа.

Всичко стартира от въпроса " Защо? " и ползата към вселената. Парадоксът тук е, че до момента в който получава отговори, с времето въпросите стават от ден на ден и повече.

Днес лекар Марин Буков е квантов физик към Инситута " Макс Планк " в Германия и предходната седмица името му попадна в листата на за за авангардни научни проучвания, утвърдени за финансиране. Той е единственият българин там.

Акронимът на плана, с който печели финансиране, е QuSimCtrl и е в региона на квантовите симулации. Проектът на Буков е с дълготрайност от 5 години . Той обаче стартира да гради групата си още предходната година. Финансирането идва след това, само че то ще помогне за разширение на екипа.

„ Спечелването на този грант укрепва чувството, че се движа в вярната посока, което за мен беше много радостно “, сподели Буков пред Свободна Европа.

Според него квантовите технологии могат да трансформират напълно метода, по който живеем, а опцията да се манипулират по нов метод квантови системи би разрешила да се доразвиват най-различни типове технологии.

„ Проектът е high risk-high gain. Тоест има опция да не се получи тъкмо по този начин, както е умислен, само че получи ли се, ще има доста огромни резултати “, споделя той.

Доктор Марин Буков приключва междинното си обучение в 91 Немска езикова гимназия „ Проф. Константин Гълъбов “ в София . Колкото и да е парадоксално, той открива интереса си към физиката точно там.

Тогава стартира да чете и да се интересува по какъв начин работи светът към него. Естественият въпрос, който се появява в главата му е " Защо? " . А отговорът намира във физиката.

Буков споделя, че постоянно физиката е свързвана с математиката и това отхвърля доста от учениците от нея. Той не въпреки всичко не отхвърля това, само че съгласно него математиката е просто езикът, който физиката употребява.

„ Физиката е всичко останало зад формулите. Тя е механизми, процеси и явления, а формулите са там, с цел да се обобщят и да се запишат тези процеси “, споделя той.

Във физиката съгласно него по-важни са интуицията и разбирането. Изисква се и доста непримиримост.

„ Според мен ползата у децата го има. По-скоро някъде се чупи връзката сред гимназията и университета по-късно и институтите “, споделя той.

Един от методите това да се преодолее съгласно него е да се усили съдействието сред университетите и учебните заведения.

„ Ако някой е спечелил орден по биология или по физика, той евентуално ще има опция да отиде и в някой от огромните университети. Тоест тук се появява въпросът до каква степен българските университети са конкурентоспособни “, споделя той.

Буков приключва бакалавър по физика и по математика в Мюнхенски университет Лудвиг-Максимилиан през 2011г. През 2013г. придобива своята магистърска степен по физика в същия университет.

Впоследствие придобива научна степен „ лекар “ в Бостънският университет в Бостън . Прави и специализация в Калифорнийския университет. По пътя си се среща и с българската просвета, само че за малко. Дали обаче би могъл да прави това, което прави в България?

" Опитах се и не се получи. По-скоро мъчно. Моите усещания са, че в България сега има условия за основаване на условия, с цел да се прави просвета. Все още е на едно равнище преди самите условия. Но нещата се развиват ", споделя той.
И по-подробно за QuSimCtrl
Както към този момент споменахме, планът на Буков е в региона на квантовите симулации. За да разбираем тъкмо какъв е той обаче, ще са ни нужни някои съществени знания по квантова физика.

Квантовите симулатори разрешават да се изследва и тества държанието на квантови системи и логаритми, без да е належащо физическо квантово устройство.

Това е нужно, да вземем за пример, с цел да се синтезират нови материали с избрани свойства, изключително когато тези материали зависят от квантови процеси и квантови явления.

Тоест квантовият симулатор би могъл да помогне за възстановяване на качеството на суперпроводниците и качеството на транзисторите . Очаква се те да провокират огромен прогрес и в квантовата химия , а това – в процеса на синтезиране на нови медикаменти.

Освен това симулаторът разрешава да се изследват нови етапи на материята. Водата да вземем за пример има четири етапи – твърдо, течно газообразно и положение, което е хибрид сред водата и леда. Оказва се обаче, че когато се преглеждат свойствата на системите в квантовия режим, има доста повече такива етапи.

„ Квантовите симулации са в развой на разработка и едно от нужните условия, с цел да могат те да бъдат потребни, е да можем да ги направляваме. Това значи, че една система сама по себе си не ни прави работа. Ние би трябвало да я доведем до несъмнено положение “, споделя още физикът.

Идеята на неговия план е да се употребяват способи на системи отвън равновесие, с цел да се управляват и манипулират съответните квантови симулатори.

Какво обаче е система отвън равновесие? Представете си едно махало. В естественото си положение то стои надолу, притегляно от гравитацията. Ако бъде обърнато нагоре, то незабавно се връща в естественото си положение. Когато обаче то бъде задвижено с доста висока скорост благодарение на трептения, то се задържа във отвесно състояние.

Така се получават нови свойства на системата.

Част от плана ще бъде учените да приложат този принцип, само че към квантовите симулатори. Тяхната цел е да схванат на какъв принцип работи, с цел да може да се усъвършенства опцията за преструване на повече системи с избран квантов симулатор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР