Едно евентуално заселване на лунната повърхност ще изисква да можем

...
Едно евентуално заселване на лунната повърхност ще изисква да можем
Коментари Харесай

Първата железопътна линия на Луната може да се появи през следващото десетилетие

Едно вероятно заселване на лунната повърхнина ще изисква да можем да използваме ресурсите, които се намират на Луната – тъй като не всичко може да се донесе от Земята. Но някои неща ще би трябвало да бъдат превозени. Автомобилите (бъгитата тоест) не са оригиналност там горе, само че откривателите обмислят нещо напълно друго: Левитираща железопътна система.

Проектът се назовава FLOAT, което значи Flexible Levitation On A Track – гъвкава левитация на релси – нейн началник е Итън Шалер от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА, а задачата ѝ е да се обезпечи самостоятелно, надеждно и дейно превозване на потребен товар сред зоните за кацане на галактическите кораби и базата, както и да транспортира лунната почва (реголит) от мястото за рандеман до мястото, където се добиват ресурсите или където почвата се употребява за строителство.

Вълнуващото в технологията е, че релсите не са закрепени, а се разпростират непосредствено върху реголита, тъй че FLOAT се нуждае от минимална подготовка на терена. По релсите ще се движат левитиращи роботи, а неналичието на колела или крайници е преимущество, защото не им се постанова да се оправят с острата и неравна почва.

Пистата от гъвкаво фолио е направена от графитен пласт, който разрешава диамагнитна левитация, до момента в който гъвкава верига генерира електромагнитна двигателна сила. Третият пласт в действителност не е наложителен, само че съставлява слънчев панел, тъй че при слънчева светлина системата даже не се нуждае от външна сила. Макар че роботите може да имат разнообразни размери, екипът пресмята, че всеки ден те ще могат да реалокират 100 тона материал на няколко километра разстояние.

FLOAT е един от шестте новаторски концепции (NIAC) на НАСА, които са минали към фаза II. Другите са нова задвижваща система за бързо изпращане на астронавти на Марс и идея за течен галактически телескоп. За FLOAT фаза II ще включва проектирането и производството на умалена версия на системата, която да бъде тествана в среда, аналогична на тази на Луната, както и върху по-доброто схващане на въздействието на околната среда върху пистите и роботите и какво друго е належащо, с цел да се трансформира приектът в действителност.

Проектите получиха 600 000 $, с цел да продължат да изследват осъществимостта си, а в случай че FLOAT продължи да демонстрира своите благоприятни условия, тя може да се трансформира в основна инфраструктура на Луната още през 2030 година

Обявени са и плановете от фаза I, като предложенията варират от нови структури на телескопи, технологии за понижаване на токсичността на Марс и даже рой от дребни галактически кораби, които биха могли да пътуват до най-близките ни звезди след няколко десетилетия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР