Една страхотна рецепта за капама, предавана по наследство от поколение

...
Една страхотна рецепта за капама, предавана по наследство от поколение
Коментари Харесай

Капама Наследство

Една страхотна рецепта за капама, излъчена по завещание от потомство на потомство. Благодарим, че я споделихте с нас и я предаваме нататък към всеки, който желае да я трансформира в своя традиция

Необходими Продукти

● сланина - 300 г
● кисело зеле - 1.5 бр. зелки
● свински бут - 1 кг. обезкостен
● пилешко бутче - 2 бр.
● кървавица - 300 г
● суджук - 2 бр. подкови, сурови
● луканкова наденица - 4 бр. сурови
● ориз - 150 г бисерен /две шепи /
● чесън - 1 гл.
● дафинов лист - 2 бр.
● червен пипер - 3 с.л.
● черен пипер - 2 ч.л. на зърна
● люти чушки - 3 - 4 бр. /от туршия/
● доматен сок - 200 мл
● кимион - 1 ч.л.
● вино - 200 мл /бяло или червено/
● зелев сок - 400 мл
● олио
● брашно

Начин на подготвяне

Любимата ми...на мене, на баба и евентуално и на майка ѝ и нейната баба, тъй като родът ми е от Белица в македонския край, откъдето са и всички македонци, които живеят отвън границите на България.

Капамата си е коледно ядене, когато цялото семейство се събира и всички желаят да хапнат всякакво месце. Което не значи, че няма постна капама. Има, за Бъдни вечер може да се направи. Капама се готви в котел на двора със затворен похлупак.

Лека-полека стартира да се измества като новогодишно ядене, къде от целенасоченост, че може да се сготви с всичко месно, което е останало от Коледа, къде от търсене на атрактивност, тъй като от ден на ден нашумява и не се готви всеки ден, че в случай че не гледаш животни, по никакъв начин не е на ниска цена, става подобаваща за новогодишния празник.

Нарязва се сланината на филии и се подрежда по дъното и малко нагоре по стените на бездънен гювеч.

Обелват се от зелките най-горните листа и се застила дъното и малко нагоре по стените върху сланинката. Оставят се две листа.

Нарязват се зелките на дребно в купа.

В друга купа или тава се нарязват месата на порции. Идеята е да има за всички от всичко.

Наливат се 3-4 лъжици олио и се разпределят две шепи от киселото зеле.

Нареждат се частите свински бут и лъжичка черен пипер. Две шепи зеле. Чесън, лютите чушлета, пилешки бут на части, следва зеле.

Бодват се двете дафинови листа и се притиска с пестник всичко до тук по цялата повърхнина. Мятат се двете шепи ориз. Ръси се кимион, червен пипер и олио.

Нареждат се части суджук, наденица, две шепи зеле, една лъжичка черен пипер. Притиска се на всички места с отворена длан, поставят се скилидки чесън и кървавицата най-отгоре. Покрива се всичко със зеле, поставят се 2-3 лъжици олио и се налива виното и доматения сок. Поръсва се с другата част червен пипер и се покрива всичко с двете отделени цели листа от зелка, които се изхвърлят след изпичането на капамата.

Количеството зелев сок, което ще бъде употребявано, зависи от това по какъв начин е уплътнено всичко в гювеча.

И би трябвало да го натъпчете, тъй като другояче не си коства времето или използвайте още по-голям съд. Представете си следната картинка: На посетители сте с още десетина души. Домакинът отваря със размах капака на преди малко извадена от фурната капама. С изненада установявате, че ястието се е стопило до половината на съда и се чудите какъв брой тъкмо лъжички да си сложите, едничка или двечки, тъй че да остане и за другите.

След изпичане капамата Наследство беше спаднала с два пръста след от време на време прилепяне....

За капамата има няколко правила: избор на разнородни месни артикули, съчетани с такива с разнообразни подправки, които се трансформират при печенето в букет от аромати /моята баба нареждаше сарми, а татко ми обичаше да мята вътре кебапчета/; преценка на времето за изпичане на всеки обособен тип месо или месен артикул от определените – свинско месо е най-отдолу, в средата са телешко, пилешко, артикули от кълцано месо, едро смлени, най-отгоре са кървавица, тънки наденички, кърначета, дебърцини, кренвирши; печене на муден огън.

Прави се тесто от брашно и вода за залепване на капака на гювеча. Разтегля се на фитил и се обикаля фугата на съда.

Влага се в най-долната част на фурната и чак тогава тя се включва на 200 градуса. След един час се понижава на 160 градуса и се пече още 5 часа/не се надвишава температурата, с цел да не изкипи най-хубавото през дупчицата на капака/.

Това е капамата: месо със зеле! Изглежда елементарно....и е по този начин! Главното е самообладание и тя сама ще се сготви!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР