Една рецепта за домашно краве сирене за всички почитатели на

...
Една рецепта за домашно краве сирене за всички почитатели на
Коментари Харесай

Домашно краве сирене

Една рецепта за домашно краве сирене за всички фенове на същинските артикули

Необходими Продукти

● краве мляко - 2 л
● квас - 10 капки за сирене на 1 л мляко
● морска сол - едра

Начин на подготвяне

Кравето мляко се излива в дълбока тенджера. Хубаво е тенджерата да бъде нова и да се употребява единствено за подготвяне на млечни артикули, постоянно има заплаха, в случай че се употребява и за друго, да придаде някакъв остатъчен аромат върху млякото.

Вече налято в тенджера мляко се поставя на котлона и се загрява до 37 - 38 градуса. Ако нямате кулинарен термометър, с цел да измерите тъкмо, с кутрето се ревизира. Ако пръстът ви стои умерено в топлото мляко, без да ви пари, това е точната температура.

Котлонът се изключва и към млякото се прибавя маята за сирене. В взаимозависимост от качеството и се дефинират капките. Аз употребявам троянска квас, която не е доста мощна и поставям по 10 капки на литър мляко. След това се разбърква наложително с дървена лъжица.

Млякото се реалокира от котлона и се покрива с капака. Цялата тенджера се завива с две кухненски кърпи. Така подсиреното мляко се оставя за 120 минути.

След това се отвива и с нож се нарязва на дребни калъпчета. Слага се още веднъж капакът, с цел да не се напраши сиренцето и се оставя за още 60 минути да се утаи суроватката. След това подсиреното мляко се изсипва в леко навлажнен тензух и той се завързва на бохча.

Оставя се да се изцеди суроватката от сиренето. Най-добре е цяла нощ.

На другият ден домашното сирене се изважда от цедилката и се овалва в една морска сол. То единствено си поема нужното количество. Сиренето си знае какъв брой сол желае.

Завива се в торбичка и се поставя в хладилника. След 5- 6 часа солта се разтапя, а сиренето се стяга.

Домашното краве сирене е готово е за консумация.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР