Една от най-иконичните дрехи на Коко Шанел, превърнала се в

...
Една от най-иконичните дрехи на Коко Шанел, превърнала се в
Коментари Харесай

8 варианта на иконичната блуза на Габриел Шанел, която всеки трябва да има


Една от най-иконичните облекла на Коко Шанел , трансформирала се в нейна запазена марка, наред с прословутото сако от туид, безспорно е семплата раирана блуза , която Габриел е обичала да носи, още преди да се трансформира в фешън икона.

Преди да стигне до висшата мода обаче, тази дреха води началото си от френския флот. Така наречената marinière , известна още като бретонска риза , е въведена като обичайно облекло за моряците с устав от от 27 март 1858 година, който гласи:

Корпусът на ризата би трябвало да има 21 бели линии, всяка два пъти по-широка от 20 до 21 индигово-сини линии. Освен като униформа, дрехата има за цел и да улесни визията на падналите в морето моряци.

По време на Първата международна война Коко постоянно върви на море. В раираните ризи на моряците тя вижда благоприятни условия за трансформирането им в фешън детайл и взема решение да ги ключи в своите фешън сбирки. Във втория си магазин в Довил тя започва цяла сбирка " Navy Style " , като по този метод продължава еманципацията на женските тела, създавайки комфортни и практични дрехи, употребявайки елементарна материя от трико. Години по-късно Карл Лагерфелд отдава респект на Коко, като постоянно пресъздава раираната блуза в своите фешън ревюта, изключително в лятната си сбирка " Croisière ".



През 40-те години блузата е носена от Джон Уейн, по-късно Жан Кокто, Пабло Пикасо, Бриджит Бардо, Марсел Марсо. Днес тя е пресъздаване от редица марки в най-различни модели и е част от дрешника на съвсем всяка дама.

Събрахме за вас 8 разновидността на раираната блуза на Шанел, от които да изерете тази, която най-вече пасва на стила ви. Разгледайте ги в галерията ни.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР