Една млада булка, имениците и кметът на Карлово Емил Кабаиванов

...
Една млада булка, имениците и кметът на Карлово Емил Кабаиванов
Коментари Харесай

На Ивановден в квартал Сушица окъпаха булката Диляна и кме...

Една млада младоженка, имениците и кметът на Карлово Емил Кабаиванов бяха поздравени през днешния ден с ледена баня на Дръндевата чешма в карловския квартал " Сушица ". Къпанакът на Ивановден е  традиция, които генерации наред си предават от епохи и съблюдават без значение дали зимата е ледена или топла като пролет.

Първа менче старопланинска вода по гърба изливат на булките, венчани през последната година. Тази година достойнството се падна на Диляна Боянова. До Дръндевата чешма я доведоха нейните кумове. След  къпанака, който  и се поставя за здраве и плодовитост,  тя опръска присъстващите за здраве.  



Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов поздрави младата младоженка и я подари с икона на Света Богородица.

Веднага по-късно участващите в ритуала окъпаха и него, и заместникът му Антон Минев.  Кабаиванов харесва ледения обред и не пропуща случай да поздрави жителите на " Сушица ", булките и имениците и самичък да получи водна благословия.

 Ивановците също се потопиха в коритото на чешмата и означиха своя имен ден.

Празникът, на който участваха националният представител Веска Ненчева, общински съветници от Общински съвет Карлово и десетки поданици и посетители на Сушица приключи с пъстро хоро.

Традиционният бит Къпанак се провежда от НЧ „ Васил Левски – 1927 година “ кв. Сушица.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР