Единодушно със 154 гласа за депутатите отхвърлиха президентското вето върху

...
Единодушно със 154 гласа за депутатите отхвърлиха президентското вето върху
Коментари Харесай

Депутатите единодушно отхвърлиха ветото на президента върху промените в Изборния кодекс

Единодушно със 154 гласа " за " депутатите отхвърлиха президентското несъгласие върху Изборния кодекс. Въпреки че опозицията още веднъж отсъстваше от Народното събрание, дебатите продължиха над 2 часа, в които  всяка една от партиите изрази съображенията си за ветото и Изборния кодекс.
 Правната комисия отхвърли ветото на президента за Изборния кодекс  ГЕРБ убеди Патриотите да отхвърлят президентското несъгласие върху Изборния кодекс  Президентът наложи несъгласие на Изборния кодекс  Изборен кодекс на ремонт: депутатите, лишили измежду нощ преференциите, през деня ще поправят гафа
Главният проблем с последните ремонти в Изборния кодекс беше нереалното повишаване на прага за преференциален избор, който де факто го обезсмисли. Те също подминаха приключването на мандата на състава на сегашната ЦИК и постановиха, че решенията в секционните комисии ще се взимат с нормално болшинство вместо от 2/3 от членовете им, както е сега. Според измененията също не всички решения на ЦИК ще могат да бъдат обжалвани пред Висшия Административен съд. Беше лимитирано и кои решения на ЦИК да могат да бъдат предмет на правосъдно обжалване, както и беше отсрочено въвеждането на машинното гласоподаване.

В разследване на измененията от Българска социалистическа партия обявиха, че прекъсват парламентарната си работа, до момента в който не бъдат анулирани. След острата реакция от страна на опозицията и обществото, от ГЕРБ склониха да бъде заменен съставът на сегашната ЦИК и внесоха законопроект, който планува връщането на предходния предел на преференциите. Въпреки това, президентът Радев наложи несъгласие върху измененията на 25 февруари. След това стана ясно, че от ръководещото болшинство ще отхвърлят ветото по ред съображения, само че ще придвижат своя законопроект за връщане на прага на преференциите.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ и някогашен парламентарен арбитър Георги Марков предстоящо се разгласи срещу президентското несъгласие и машинното гласоподаване, от което, твой твърди, е " обладан " президентът Радев. 

" Всеки в живота и политиката може да бъде обладан от нещо. Аз съм обладан от Орбан фикс идея 31 години. Той е обладан от машинно гласоподаване. Дори на Нова година, когато хората се чукаха с чаши и се целуваха, той ни занимаваше с машинно гласоподаване. Да не би да е определен с машинно гласоподаване? Не. Тогава да хвърля кърпата и да вършим нови президентски избори ", съобщи Марков.

Депутатът от ГЕРБ още се разгласи в поддръжка на мажоритарните избори и поздрави партия " Воля " за тяхната политическа позиция по въпроса.

" Браво, името ви " Воля " отива на волята, която проявихте. Първо, да подкрепите държавното управление на ГЕРБ, без да участвате в него, тъй като това е гласът на народа и втория път - мажоритарния избор, тъй като това е гласът на народа. Шапка ви смъквам, " Воля ", доста сте симпатични и сте една от най-интелигентните групи , които съм виждал в историята на нова България ", сподели Марков.

От Вътрешна македонска революционна организация още веднъж повториха, че отхвърлят президентското несъгласие, единствено тъй като ГЕРБ дават обещание да върнат преференциалния избор. Техните сътрудници от " Обединени патриоти " в лицето на НФСБ обаче показаха сходно мнение с Движение за права и свободи, че в действителност преференциите не подкрепят демокрацията, а водят до проблеми в нея.

Според водача на НФСБ Валери Симеонов  " преференцията работи да се изпълни Народното събрание със силикони, ботокси, ритнитопковци и всевъзможни представители на подземния свят от градове и села ", до момента в който от Движение за права и свободи считат, че е метод да се укрепи " една дясна коалиция ", с цел да се яви дружно на изборите. 

Позициите на двете партии обаче се опълчиха по въпроса за машинното гласоподаване. Според водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ ограничението на машинното гласоподаване лишавало българите в чужбина от правото им да гласоподават, само че съгласно ръководителят на НФСБ Валери Симеонов от Движение за права и свободи в действителност търсят метод да управляват " не изключително интелигентния си електорат " като ги излъжат, че в машините има камери, които да наблюдават по какъв начин гласоподават.

Валери Симеонов замени и няколко хапливи реплики с водача на " Воля " Веселин Марешки, който съобщи, че Симеонов бил обидил " всички български мъже ", като се е изказал против ма(Ъ?!)жоритарния избор и преференциалното гласоподаване.

Симеонов отвърна, че не е имал поради него, защото той не бил " аршин за политическа неустрашимост ", след което двамата си размениха избрания като " политически проститутки ". На края на двучасовия работлив спор, в последна сметка депутатите единомислещо отхвърлиха президентското несъгласие със 154 гласа " за ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР