Единодушно на първо четене Парламентът прие промени в Закона за

...
Единодушно на първо четене Парламентът прие промени в Закона за
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене забрана за рекламиране на хазартни игри в медиите

Единодушно на първо четене Парламентът одобри промени в Закона за хазарта, с които се не разрешава рекламата на хазартни игри в медиите. Промените са импортирани от Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС) и бяха подкрепени от 186 народни представители от всички парламентарни групи. 

С промените се не разрешава рекламата на
хазартни игри в радио- и телевизионни стратегии, в печатни творби и електронни медии, в това число електронни уеб сайтове, както и на публични места, в това число фасади на здания. Разрешава се реклама по билбордове и то надалеч от учебни заведения, върху фасада на обект за образуване на хазартни игри, върху спортна екипировка, спортни уреди, спортни зали, игрища и басейни, материали или артикули на спортни федерации, клубове и сдружения и организации.

Законопроектът планува възбрана за достъп до интернет страници, посредством които се провежда противозаконен
хазарт и заплащания към такива страници.

Предвидено е още
хазартни зали да има единствено в обитаеми места с над 5000 поданици, като се предлага тази наредба да влезе в действие след три години. С промените се вкарват нараснали условия за съществуване на вложения от страна на уредниците на игри с игрални автомати.  

Предвидено е 50% от вноската на хазартните оператори за обществена отговорност да бъде за Министерството на здравеопазването, като парите ще се употребяват за лекуване на зависимости от
хазарт.

Срокът за оферти сред първо и второ четене на законопроекта беше скъсен на три дни. 

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и съвносител на промените Йордан Цонев уточни, че законопроектът е консенсусен. Той заяви, че са говорили с сътрудниците от ГЕРБ и ще бъде свикано изключително съвещание на Народното събрание във вторник за разглеждане на второ четене на промените в Закона за
хазарта

В хода на дебата от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “ (ИТН) прозвучаха обвинявания, че промените се оферират предизборно и че са популистки. 

Цончо Ганев („ Възраждане “) разяснява, че ще забранят електронната реклама, само че ще дадат опция за билбордове под път и над път. Той изрази терзание от спешното вкарване в последния ден на подобен законопроект, единствено с цел да се регистрира, че нещо се прави. Ганев уточни, че преди Нова година са внесли законопроект за преустановяване на опцията да се популяризира
хазарт, само че четири месеца не е влезнал в комисия.

Йордан Караджов (ИТН) изрази положително отношение към рестриктивните мерки на
хазарта, освен на рекламата, а и на раздаването на виртуални пари под формата на бонуси. Той обаче позволи, че законът може да бъде употребен малко като бухалка в предизборната битка. Той прикани и машинките в казината да бъдат регистрирани към Националната организация по приходите (НАП).  

Божидар Божанов (ПП-ДБ) разяснява, че възбраната за рекламата е вярна мярка, само че надалеч не е единствената. Смятаме да предложим сред първо и второ четене да предвидим ограничавания за избрани рискови групи да вземат участие в
хазартни игри, да вземем за пример лица на обществени помощи, с възбрани, с предварително изискуеми заеми, сподели той и напомни, че има указател, в който хората непринудено се вписват за забрана от хазартни игри. Аз съм „ за “ това да вържем машинките, няма спънка пред това, само че би трябвало да предвидим съответния период за интеграция, добави той. 

Румен Гечев („ Българска социалистическа партия за България “) уточни, че този бранш не носи нищо положително на нито една национална стопанска система, не основава никакъв Брутният вътрешен продукт, тъй като единствено преразпределя средства. Сега това предложение би трябвало да бъде подкрепено, само че не е ли повече от необичайно, че това става в последния ден, дори ще привикваме и изключително съвещание на Народното събрание, с цел да се занимаваме с
хазарта във вторник, разяснява той. Идва Великден, идват избори, гласоподавателите би трябвало да бъдат почерпени с бонбони, добави Гечев. 

Кристина Мутафчиева  (ПП-ДБ) предложи отстоянието на билбордове с реклами на
хазартни игри да бъде на най-малко 300 метра от учебно заведение, а сега се предлага да е на 100 метра. 

Станислав Богдански (ИТН) изиска билбордовете да са на разстояние 500 метра от учебни заведения и от университети, както и ограничаването за игрални зали да важи за обитаеми места с под 10 хиляди души. 

Иван Ченчев („ Българска социалистическа партия за България “) уточни, че в България рекламата на
хазарт е неразрешена, само че хазартните компании и букмейкъри се възползват от една малка врата в закона, която разрешава да се популяризират бонуси. Можем да създадем такова предложение да се забрани рекламата на бонусите, в случай че не сте забелязали по малкия екран какво тъкмо се популяризира, добави той. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР