Един от последните собственици в обреченото село Бели бряг започна

...
Един от последните собственици в обреченото село Бели бряг започна
Коментари Харесай

Жител на изчезващо заради въглищна мина старозагорско село започва дело срещу Министерство на енергетиката

Един от последните притежатели в обреченото село Бели бряг стартира дело против Министерство на енергетиката /МЕ/. Петър Тенев се надява да получи правдивост след десетилетия неопределеност , неустановеност , отсрочване и смяна на проекта за изселване. Бели бряг, община Раднево, би трябвало да изчезне от картата поради разгръщане на държавните „ Мини Марица – изток “ ЕАД, на които министерството е принципал, само че целият развой е отлаган няколко пъти . Това оповестяват от пресцентъра на „ За Земята “.

Делото е за имуществени и неимуществени вреди заради липса на надзор, дейности и бездействия на Министерството при разрастването на мините . То се гледа от Административния съд в Стара Загора, като първото съвещание беше на 3 април 2024. Екологично съдружие „ За Земята “ поддържа напъните на Петър Тенев за правдивост .

„ Светът изоставя въглищата и не е ясно дали на територията на селото въобще ще има рандеман. Тази наклонност е ясна от години и би трябвало Министерство на енергетиката да съобрази и да актуализира проектите, също по този начин да отбрани ползите на хората “ , споделя Радостина Славкова , координатор Енергия и климат в „ За Земята “.

Съгласно заповед на съвета на шефовете на „ Мини Марица – изток “ крайната дата за непринудено изкупуване на парцелите беше 31.12.2023 година , след което стартира наложително изселване. В Бели бряг 95-99% от парцелите са отчуждени . Около тридесетина души живеят в селото към момента, като множеството от тях заплащат наем на Мините. Преди да стартира изселването, селото е имало 500 поданици .

Министерство на енергетиката се явява индиректен принципал на „ Мини Марица – Изток “ ЕАД — капиталът е напълно благосъстоятелност на „ Български енергиен холдинг “, а българската страна е 100% притежател на капитала на холдинга.

В жалбата си Петър Тенев дава образци за безучастие и нарушавания от страна на страната като принципал на „ Мини Марица – изток “. Липсват дейности за надзор на изкупуването на земите и парцелите в землището на Бели бряг, както от страна на „ Мини Марица – изток “, на БЕХ и на техния принципал — страната, както и върху обезпечаването на средства за придобиването на нова, аналогична благосъстоятелност. Министърът на енергетиката следва да управлява законосъобразното осъществяване на отчуждителните процедури, когато се касае за отчуждаване за осъществяване на мероприятия от публичен интерес.

Следващо съвещание е планувано за началото на юни . Тогава би трябвало да се показа и съдебно- техническа и оценителна експертиза по какъв начин се е трансформирала цената на парцела от 2011 година насам и какви вреди са нанесени на парцела на Петър при гърмеж наоколо до неговия парцел.

„ Мини Марица – изток “ към момента би трябвало да изпълнят условията на екологичната и обществена политика на Европейската банка за възобновяване и развиване, като съгласно признатия План за преселване, би трябвало да дават така наречен обществен пакет за хората. Болезнено неразбираем остава и въпросът с преместването на гробищния парк. Друг главен проблем за актуалните поданици на селото е неналичието на защита, зачестилите нападения и рискът от пожари в прилежащи парцели, стопанисвани от мините.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР