Един от най-тайнствените бозайници в България беше уловен от за

...
Един от най-тайнствените бозайници в България беше уловен от за
Коментари Харесай

Един от най-тайнствените бозайници в България - уловен за първи път от 40 години (СНИМКИ)

Един от най-тайнствените бозайници в България беше уловен от за първи път след 40 години.

Мишевидният сънливец е един от най-редките и енигматични типове в България и Европа. След измерването и снимането му, той беше освободен незасегнат на мястото на улавянето.

Възрастният женски мишевиден сънливец е забелязн при полеви изследвания на специалисти от Българско дружество за защита на птиците в региона на Сакар на 10.06.2017 г. 

Това е първото хващане на този тип за последните 40 години у нас, като предното хващане е край Бургас в далечната 1978 година.

През последните десетина години кости от мишевиден сънливец бяха намирани в погадки от сови, като беше открит и в някои нови региони. Въпреки това оставаше мистерия къде и в какви местообитания живее този тип в България.

Сънливецът беше уловен на дъб на височина от 1,8 м. Местообитанието в региона е показано от полуотворени тревисти местообитания с разпръснати единични остарели дървета от дъб, круша и шубраци. За страдание се оказва, че този вид местообитания в България са извънредно застрашени.

Мишевидният сънливец се среща единствено в Югоизточна България, Източна Тракия (Турция) и по крайбрежието на Западна Мала Азия, които не са потвърждавани от дълго време. Видът е включен в Червената книга на България (2014) и в Световния червен лист на IUCN в категорията „ Уязвим “ (VU).

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР