Един от най-старите вестници у нас Сакарско ехо пази първото

...
Един от най-старите вестници у нас Сакарско ехо пази първото
Коментари Харесай

Тополовград опроверга Ямбол за дебюта на световната звезда Георги Господинов

Един от най-старите вестници у нас „ Сакарско ехтене ” пази първото стихотворение на „ Букъра ” от 1 март 1978 година

Тополовград и Ямбол влязоха в пряк спор за кои от пръв издаде творчество на носителя на премията „ Букър ” Георги Господинов, чий ученик е той и най-много – кои са най-важните учители, които са положили основата за днешната международна популярност.

Още на 24 май, часове откакто интернационалните организации оповестиха за първата премия „ Букър ”, която идва в България, от Градската библиотека на Тополовград разгласиха глава на вестник „ Сакарско ехтене ” – един от най-старите вестници, който и до ден-днешен продължава да излиза в общината.

Под факсимилето, което се популяризира мълниеносно в обществената мрежа, потомоственият библиотекар Софка Милушева написа, че точно на 1 март 1978 година вестникът печата първото стихотворение на Георги Господинов. Тогава той е в трети клас и е възпитаник в тополовградското начално учебно заведение с шеф Мария Стоянова.
 Главата на вестник " Сакарско ехтене " от 1 март 1978 година, в която е поместено за пръв път стихотворението " Слънцето и слънчогледа "
Класната му ръководителка е Станка Анадолиева. Именно тя е първата, която вижда гения и предава стихотворението за слънцето и слънчогледа към рубриката „ Детско творчество ” във вестника.

В този интервал от историята на България точно Тополовград е една от люлките на просветата, защото в началното, главното и гимназиално обучение работят изключителни фрагменти. Особено огромна е заслугата на шефа на гимназията Добри Денков, под чието крило се отглеждат зрелостници, постъпващи във висшите учебни заведения в страната с оптималния бал.
 Това е истинското първо стихотоврение на Господинов, поместено през 1978 година в тополовградския вестник
Защо през днешния ден Тополовград се опълчи на Ямбол?

Действително Георги Господинов е роден в Ямбол през 1968 година, само че коренът му е от Тополовград и до момента в който той учи в началното учебно заведение, родителите му Господин Георгиев и Радка Балчева живеят със сина си на ул. „ Сергиенко ”. Родственици са на една от най-блестящите преподавателки по български език и литература Пепа Каракашева. Бащата работи в локалното Административнопроцесуален кодекс, майка му също – на служба юрист-консулт.
 Това е документът, оповестен от Държавен архив-Ямбол
Всъщност Дирекция „ Архив ” в Ямбол през вчерашния ден разгласява в формалния си страница стихотворението „ Слънцето и слънчогледа ”, като под името Георги Господинов Георгиев, възпитаник от трети А клас, изписва името на ямболското учебно заведение „ Ат. Кожухаров ”. Това просто не е истина, защото през 1978 година, след като е извадката, Господинов е възпитаник и прави първата си стъпка в поезията точно в Тополовградското начално учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий ”.

От Община Тополовград през днешния ден подават и още информация за своя стихотворец. Прадядо му Коста, който участва като един от героите в творчеството му, го е завел след дебюта му в редакцията на вестник „ Сакарско ехтене ”, с цел да получи хонорар от 4.15 лева След това, по мемоари на майка му Радка, малчуганите от махалата на улица „ Сергиенко ” били заведени бъдещата международна звезда в градската сладкарница, където хонорарът бил изхарчен до стотинка за пасти и боза.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР