Един от най-разпространените кълвачи в Европа и Азия, големият пъстър

...
Един от най-разпространените кълвачи в Европа и Азия, големият пъстър
Коментари Харесай

Голям пъстър кълвач

Един от най-разпространените кълвачи в Европа и Азия, огромният цветен кълвач, е и една от най-редките типове птици в фамилията Picidae. Лесно различаващата се и извънредно симпатична на тип птичка постоянно може да бъде срещната (или чута) в дългогодишни гори и паркове.

Птичката се подвизава под латинското название Dendrocopos major (буквален превод denron-дърво, kopos-атакуващ, major-голям). При оптимални условия огромният цветен кълвач живее сред 5 и 7 години.

Размерите на огромния цветен кълвач са от 20 до 25 сантиметра, а тялото не тежи повече от 76 грама. Цялостният обсег на крилата е към 40 сантиметра. Природозащитният статус на огромният цветен кълвач е незастрашен.

Характеристика на огромния цветен кълвач

Подобно на всички кълвачови, и този тип има висока стойка и здрава опашка с балансираща функционалност при залепването му за ствола на дървото. Човката е дебела, черна на цвят, и извънредно права, съвършено устроена за продупчване и почукване.

Мъжките екземпляри имат бяла гушка, бузи и чело, оградени с черно, черна корона и яркочервен гръб. Черна, сходна на шпора, маркировка се разгръща върху бялата гръд, а гърба е напълно черен.

По крилата и опашката на фона на черното се срещат бели пръски, а бяла овална форма се разкрива на рамената както при прибрани крила, по този начин и при летеж. Долните сектори от тялото са бели до кремави, а подопашието е обагрено в яркочервено.

Женските, въпреки това, са сходни на мъжките, само че за разлика от тях тилът им е черен, а не червен. Останалите шарки са същите при женския цветен кълвач. Пиленцата на огромния цветен кълвач имат сходни окраски, само че с червеникави корони, розовеникави пера под опашката и сивкави бузи. Раменните овални шарки не са добре диференцирани в ранна възраст и са сложни за различаване.

Силният, високочестотен и сходен на „ чиик “ тон е особено издаван от този тип птици. Той бива повтарян спорадично в равни шпации от време, само че незадоволително равномерен, с цел да може да го назовем ария.

Затова и кълвачът не се слави като пойна птица. Териториалното барабанене обаче е типично за кълвача и варира сред 8 и 20 удара в секунда в дребни, внезапни почуквания. Този тип барабанене се чува изключително постоянно през пролетта и в ранно лято.

 Голям цветен кълвач

Хабитат и разпространяване на огромния цветен кълвач

Тези пернати нормално се разполагат на територията на широколистни, смесени и иглолистни гори, изключително в райони на по-стари и дебели дървета като дъб, бор и смърч.

Стига да има дългогодишно дърво в региона, без значение дали е парк, градина или гора, не се съмнявайте, че в някакъв стадий то ще притегли тази птица.

Целогодишният тип има необятен ареал на разпространяване – Северна Америка, Северна и Централна Европа, Азия, Великобрирания, Сибир, Япония, Китай. По-малки са популациите, населяващи Турция, Испания, Португалия и Северна Африка (особено Мароко). Въпреки това разпространяването на огромния цветен кълвач се вижда и там.

Миграция на огромния цветен кълвач

Не е особено за огромния цветен кълвач да мигрира, по-склонен е понякога да се трансформира в бродяга при сурови условия и да прелита от хранителен запас на хранителен запас. Есенните прелитания на юг са вероятни през години, когато продукцията на северните иглолистни е ниска, само че цялостните планове на тази птица не могат да бъдат предположени.

Поведение на огромния цветен кълвач

Обичайно птицата живее независимо или на двойки. Летежът търпи леки амплитуди, ударите на крилата във въздуха са внезапни, с леки завои в посока към дървото, на което ще се хранят.

Хранене на огромния цветен кълвач

Пъстрият и неотклонен барабанист на гората е по природа всеяден и ще се храни с всичко препоръчано от природата. Диетата се сменя по отношение на сезона. Насекоми, ларви, семенца, яйца, ядки и плодове се подреждат в храните на огромния цветен кълвач.

По време на събирането на храна за зимата, огромният цветен кълвач ловко човърка пукнатини по клони и стволове на дървета, търсейки инсекти. Семената на иглолистни дървета също им се харесват и биват складирани в дупки по дърветата, които спорадично биват посещавани от животното при положение на бедна на храна среда.

 Къщичка за птици

Не е изключено огромният цветен кълвач да се храни с фъстъци, нектар и други срещани в задния двор оферти.

Гнездене при огромния цветен кълвач

По време на размножителния интервал изявените моногамни животни демонстрират предбрачно държание, включващо перкусионни представления от страна на мъжкия.

И както мъжкият, по този начин и женската ще работят крепко върху издълбаването на ниша в дървото, където да се помести гнездото на огромния цветен кълвач. Обикновено това са дървета с мека кора или изгнили такива.

Нишата се разполага няколко метра от земята (2 до 1 8м). Самото гнездо не съставлява нищо внушително или особено, като се изключи че ръба му е поръсен с дървени стърготини от процеса на продупчване.

Грижа за поколението на огромния цветен кълвач

Яйцата на огромния цветен кълвач са белезникавобели, от 4 до 7 на размножителен цикъл, който нормално е един път годишно. И двамата родителя мътят яйцата в границите на 15-16 дни. Новоизлюпените пиленца са беззащитни, голи и остават от 20 до 24 дни в гнездото, през който интервал са обилно охранвани от мама и тати.

Природозащитен статус на огромния цветен кълвач

Птицата не е предпазен тип, и срещаните понякога епидемии със гниене на дървета не тормозят типа, а в противен случай – спомагат неговото разпространение.

Популациите в границите на градове и села обаче варират с огромни амплитуди, зависейки директно от наличността тук-там за гнездене, които постоянно са премахвани в резултат на човешката активност.

Подходяща храна и направени от човек хранилки за птици подтикват пернатото да се навърта в обитаеми места. Ако желаете да привлечете този тип кълвач в двора си, заложете на слънчогледови семки, фъстъчено масло, фъстъци.

Старите, дългогодишни дървета (бук, дъб, смърч), в това число мъртви такива, също са магнит за тях. Понижената приложимост на инсектициди ще се отрази удобно на тяхната популация.

Големият цветен кълвач е доста хубав посетител в градината, само че не е подобаващ за домакински любим. Ако си търсите дръпнат приятел, можете да се спрете на обществени животни, които поддържат връзка по-добре с индивида. Например папагалче. Папагал Ара или какаду са положителни разновидности. Вижте нашите разгласи и цени за папагали.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР