Един от най-мощните големи езикови модели за AI приложения в

...
Един от най-мощните големи езикови модели за AI приложения в
Коментари Харесай

Нож в гърба: Готви ли се Microsoft да замени ChatGPT със собствен AI

Един от най-мощните огромни езикови модели за AI приложения сега се създава от Microsoft, оповестява The Information, като се базира на свои източници. Това е колкото изненадващо, толкоз и закономерно развиване за компанията, която направи голяма инвестиция в основателите на ChatGPT от OpenAI, само че също така и обвързва бъдещето си напълно с изкуствения разсъдък.

Моделът на Microsoft за момента е именуван вътрешно MAI-1, като създаването му се управлява от досегашния началник на AI разработките в Гугъл Мустафа Сюлейман. Преди да мине през IT колосите, той беше съосновател на стартъпа Inflection, чиито технологии бяха закупени от MS за 650 млн. $.
 Шефът на OpenAI Сам Алтман: Настоящият модел на ChatGPT е толкоз
Шефът на OpenAI Сам Алтман: Настоящият модел на ChatGPT е толкоз " потребен ", колкото първите мобилни телефони

Според него, макар че доста хора употребяват услугите AI, учените към момента не са съумели да дефинират количествено какъв брой те са подобрили продуктивността им

Според The Information, обаче, MAI-1 е напълно нов модел и по-скоро насъбраното ноу-хау и данни от Inflection към този момент се употребяват за образованието му. Той е с към 500 млн. параметъра, което е неведнъж повече спрямо досегашните отворени модели на Microsoft и е сравнимо, да вземем за пример, с GPT-4. Той е с трилион параметъра, само че през последните месеци бяха внедрени разнообразни нововъведения, които покачват успеваемостта, тъй че крайният резултат може да се окаже подобен.

На пръв взор наподобява необичайно Microsoft да отделят големия изчислителен запас, необходим за чисто нов модел, в случай, че са вложили 10 милиарда $ в OpenAI и в следствие имат пряк достъп до GPT-4 модела, който е интегриран в Copilot и ред други техни приложения. В същото време, обаче, компанията на Сам Алтман беше разтърсена от голям скандал предходната есен и за няколко дни дори самият той се оказа изхвърлен от нея. Подобна неустойчивост на основен сътрудник няма по какъв начин да не тормози Microsoft, които ясно обвързват бъдещето си с AI.

За крайния консуматор по този начин или другояче употребяваният езиков модел няма значение - той вижда единствено крайния резултат, " опакован " в приложение, което не е подвластно от OpenAI. Важното е просто да работи надеждно.
 Гугъл Gemini: Ще детронира ли ChatGPT и MS Copilot
Гугъл Gemini: Ще детронира ли ChatGPT и MS Copilot

Онлайн колосът обнови своето AI портфолио

Създателите на Windows вложиха и в разработчика на AI модели Mistral, само че това не може да се съпостави с усилието, което компанията явно прави, с цел да сътвори MAI-1.

Официален коментар по тематиката няма, само че техническият шеф на Microsoft Кевин Скот побърза да напише в Linkedin следното: " Ние строим огромни суперкомпютри, с цел да упражняваме AI модели. Нашите сътрудници от OpenAI употребяват тези компютри, с цел да упражняват перспективни модели и както ние, по този начин и те вършим тези модели налични в артикули и услуги, с цел да могат доста хора да се възползват от тях. Тази обстановка доста ни харесва ".

В обявата си Скот на никое място не отхвърля да се работи по MAI-1, като отбелязва, че от време на време в компанията вършат лични AI разработки и " в бъдеще ще има още повече ".

От The Information означават, че дори вътре в Microsoft не е дефинитивно решено каква ще е ролята на новия модел и представянето му при идните проби ще бъде от решаващо значение. Не е изключено да чуем повече по тематиката на конференцията за разработчици Build по-късно този месец.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР