Дюгонът, кроткият морски бозайник, който от стотици години обитава южните

...
Дюгонът, кроткият морски бозайник, който от стотици години обитава южните
Коментари Харесай

Дюгон: Големият бозайник, който изчезва от водите на Китай

Дюгонът, кроткият морски бозайник, който от стотици години населява южните води на Китай, е функционално липсващ в страната, съобщи Ройтерс, базирайки се на ново изследване.

Броят на дюгоните в китайските води е намалял бързо от 70-те години на предишния век в резултат на лов на риба, конфликти с кораби и породената от индивида загуба на местообитания, демонстрира проучване на Лондонското зоологическо общество (ZSL) и Китайската академия на науките, съобщи Българска телеграфна агенция.

The dugong, a gentle marine mammal that has frequented China's southern waters for hundreds of years, has become functionally extinct in the country, a new study said on Wednesday
— CNN International (@cnni)

Тъй като от 2008 година липсват данни за тяхното наличие в Китай, проучването демонстрира, че " това е първото функционално изгубване на огромен бозайник в крайбрежните води на Китай ", се показва в отчета. Дюгонът, чието хранене е мощно подвластно от морската трева, от 1988 година е систематизиран като национално основно предпазено животно от първа степен от Държавния съвет на Китай.

Състоянието на морските им местообитания бързо се е влошило вследствие на човешка активност и макар че напъните за възобновяване им са основен приоритет в Китай, " това изисква време, с което дюгоните може би към този момент не разполагат ", се споделя още в отчета.

Тези създания се срещат в крайбрежните води от Източна Африка до Вануату и на север до Япония и попадат в листата на Международния съюз за запазване на природата като " уязвими ".



Съавторът на проучването професор Самюъл Търви от Лондонското зоологическо общество назова евентуалното изгубване на дюгоните в Китай " опустошителна загуба ".

" Тяхната липса освен ще се отрази върху функционалността на екосистемата, само че и служи като сигнал за паника - отрезвяващо увещание, че изгубването може да се случи преди да бъдат създадени ефикасни дейности за запазване ".

Проучването е направено от екип от интернационалните експерти, които са провели изявленията в 66 риболовен общности в четири китайски провинции по крайбрежието на Южнокитайско море.

Авторите му обявиха, че ще приветстват всяко доказателство, че дюгоните към момента съществуват в Китай. Те предлагат районният статус на типа да бъде преразгледан като " сериозно заплашен (вероятно изчезнал) ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР