Двудневното държавно посещение на Джо Байдън във Виетнам беше отбелязано

...
Двудневното държавно посещение на Джо Байдън във Виетнам беше отбелязано
Коментари Харесай

Байдън в Ханой - бившият враг не може да замени стари приятели

Двудневното държавно посещаване на Джо Байдън във Виетнам беше маркирано в Щатите с огромна фанфара: вижте до какво високо равнище са достигнали връзките сред страните, воювали между тях преди половин век. Наистина, след договаряния сред президента на Съединени американски щати и генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Тронг, страните оповестиха неотложно повишение на равнището на двустранните връзки до „ всеобхватно стратегическо партньорство “ - до неотдавна Виетнам имаше такива връзки единствено с четири страни. Байдън и Нгуен също се съгласиха да „ разширят връзките в региона на защитата и сигурността “, само че в навечерието на визитата съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че укрепването на връзките отразява водещата роля, която Виетнам ще играе в партньорството на Съединени американски щати в Индийско-тихоокеанския район. Тоест, подлите янки тласкат виетнамците по пътя на борба с Китай и отделяне от Русия ли?

Разбира се, че не. Разбира се, американците се пробват, само че безусловно няма никакъв късмет за това. Да, Виетнам се интересува от американски технологии и вложения (и Съединени американски щати желаят да трансферират там част от производството на полупроводници от Китай), желае да купи “Бойнг ” и да усили износа си за Съединени американски щати, само че безусловно не е подготвен да пожертва поради това своите национални ползи и връзки със остарели съдружници като Русия. А в връзките с огромния им комшия Китай (който има повече от комплицирана история, защото Виетнам също е бил васал на Поднебесната), няма да вади кестени от огъня за американците. Да, Виетнам има спор с Китай по отношение на островите в Южнокитайско море — и Ханой не е срещу да употребява антикитайските настроения в Щатите, с цел да ограничи китайските упоритости. Но не може да се приказва за нова Китайско-виетнамска война (както през 1979 година, когато Пекин реши да даде урок на Ханой, изпратил войски в Кампучия). Целта на Виетнам е да построи подобен баланс на връзките с всички велики сили, който да му разреши да се усеща убеден и спокоен. Не забравяйте, че страната е част от АСЕАН и в този блок от страни от Югоизточна Азия има войнствена известност: тъкмо както Виетнам се пробва да се отбрани от китайска агресия (не единствено военна), Тайланд, Малайзия, Сингапур и други са обезпокоени от " виетнамската опасност ". Митична? Сега – да, само че като се има поради опита на Виетнам в Камбоджа, неговите съседи имат лично схващане за рисковете за своята сигурност.

Във всеки случай Виетнам желае баланс на силите в района и няма да се трансформира в проводник на ползите на някой от външните играчи. Нгуен подсети на Байдън, че страната му има отбранителна политика с четири правилото: без военни съюзи, никакво съдействие с една страна против друга, без непознати военни бази на виетнамска територия и без потребление или опасност със мощ в интернационалните връзки. Американците знаят за това, само че въпреки всичко се пробват да въвлекат Ханой в своите комбинации. В същото време надценяват своето въздействие и подценяване на степента на самостоятелност на виетнамския хайлайф. Както споделя Ян Стори, старши помощник в Сингапурския институт за проучвания в Югоизточна Азия „ в някои връзки Америка има илюзии по отношение на Виетнам “: „ Не съм сигурен, че Съединени американски щати схващат изцяло какъв брой комплицирани са връзките на Виетнам с Китай. " и какъв брой дълбоки са нейните връзки с Русия. Неразбирането на тези точки може да сложи Америка в сложна обстановка. "

Думите на Стори са представени в публикацията на “Ню Йорк Таймс ” „ Виетнам се стреми към загадка оръжейна договорка с Русия, макар задълбочаването на връзките на Ханой със Съединени американски щати “, която е особено отдадена на визитата на Байдън в Ханой. Леле, оказа се, че Виетнам ще купи доста оръжия от руснаците, макар американските наказания против страните, които ги купуват - каква изненада! Невъзможно е да се повярва, че Съединени американски щати са не запомнили, че Виетнам е съдружник и един от главните получатели на съветски оръжия от 50-те години на предишния век. Точно както е невероятно да се повярва, че Вашингтон може съществено да заплаши със наказания против Ханой за нови контракти с Москва. Разбира се, Съединени американски щати няма да постановат наказания против Виетнам (както не ги постановат, да вземем за пример, против различен огромен покупател на съветско оръжие - Индия) - пробват се да го изкушат с доставки на свои оръжия: да се откаже от съветското и да купува американско. Но в Ханой няма да сменят остарелия си изпитан във времето сътрудник с нов, изключително откакто схващат, че Съединени американски щати са заинтригувани да въоръжат Виетнам с причина, само че против Китай. В същото време виетнамците могат да купуват избрани типове оръжия от американците - за благополучие големият им търговски оборот със Съединени американски щати (миналата година към този момент доближи 124 милиарда долара) разрешава това. Но американците са загрижени за доставките на съветски оръжия: съгласно тях става дума за контракт на стойност осем милиарда $.

Привързаността на Ханой към Москва е подбудена освен от историята, само че и от трезви геополитически сметки. Въпреки че персоналният фактор също да играе огромна роля - същият общоприет секретар Нгуен въпреки всичко е руски претендент на историческите науки.

Що се отнася до „ всеобхватното стратегическо партньорство “ със Съединени американски щати, би било хубаво да си напомним с кои други страни Виетнам има същото равнище на връзки. Това са Китай, Русия, Индия и Южна Корея, т.е. и Москва, и Пекин от дълго време са в листата на най-близките сътрудници. Очаква се Си да посети Ханой тази година и даже се приказва за допустимо посещаване на Путин. Виетнамците, несъмнено, са поласкани от такова внимание от страна на великите сили към стомилионната им страна, само че опитът демонстрира, че те умеят да балансират своите благоприятни условия (без подозрение нарастващи) и упоритости с интернационалната конюнктура. Виетнам мина през четвърт век война на своя територия - и тази война беше частично прокси война сред Съюз на съветските социалистически републики и Китай, от една страна, и Съединени американски щати, от друга. Ако Вашингтон, умишлено или не, клони към нов конфликт с Москва и Пекин, то това несъмнено няма да е за сметка на Виетнам. Новият Виетнам няма да се трансформира нито в „ азиатска Украйна “, нито във „ втори Виетнам “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР