Двудневният Фестивал Тракийски Мистерии 2021 се проведе на 26 и

...
Двудневният Фестивал Тракийски Мистерии 2021 се проведе на 26 и
Коментари Харесай

Фестивалът Тракийски Мистерии плени Несебър

Двудневният Фестивал Тракийски Мистерии 2021 се организира на 26 и 27 август в Стария град Несебър. Мащабното елитарно събитие е проведено от Академия Орфика. При голям интерес от страна на дългогодишните почитатели на “Тракийската Мистерийна драма “, за гостите на Несебър, измежду които и доста чужденци, в завладяващата атмосфера на Стария град, една митична ера оживя.

Програмата на Фестивала включваше голям брой, взаимно допълващи се събития на извънредно високо равнище.

Вълнуващото странствуване в света на античните траки стартира с откриването на неповторима по рода си галерия с съвременно цифрово изкуство „ Тракийски Мистерии “ на художничката Диляна Ангелова. Нейните внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика, вкараха публиката в неповторима атмосфера.



Лекцията на Института по Т-наука " Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес " събра разнообрана публика под намерено небе на Яхтеното пристанище Несебър.

Водещият Тодор Йотов е бизнесмен и преподавател във финансови, бизнес и публични формати и медии. Другият преподавател Боряна Рачева-Йотова е Старши Вицепрезидент, Старши Директор на изследвания, Риск и Математически Аналитики във Фактсет. Гост-лектор беше Десислава Иванова, основател на Ателие за обичаи и фолклор „ Еподе “.

Спектакълът „ Мистерия на Тракийския Херос “ бе кулминационната точка на събитията от първия ден на Фестивал Тракийски Мистерии 2021.

Чрез въздействащата симбиоза на достоверна музика, хореография и слово присъстващите бяха въведени в свещеното пространство на тракийските Знамения. С тържествено шествие светите мощи и царските инсигниите на Светия Херос бяха положени в сърцевината на античния храм. Сред свещени обреди и антични орфически напеви бе импортирана в осветеното пространство Реликвата с храмовите плочи на Вечния завет.

На 27 август в Античния амфитеатър се организира неповторимия по рода си мултимедиен интерактивен театър „ Тракийска Мистерийна Драма “ , който има дългогодишна история на показване и безчет фенове в страната ни и в чужбина. Тракийска Мистерийна Драма е възстановка на античните тракийски тържества с достоверна хореография и истинска музика на Арт-формация „ Орфика “. Тази новаторска продукция няма аналог. Тя е въодушевена от множеството научни открития и артефакти, свързани с Древната тракийска цивилизация по нашите земи.



От 2006 год. „ Академия Орфика “ е осъществила над 30 възстановки на антични български традиции и обреди, в това число и по свети места на България.

След забележителния триумф на първото лятно издание на Фестивал Тракийски Мистерии се планува годишното му осъществяване и превръщането му в едно от най-забележителните и вдъхновяващи събития от летния календар на културните изяви в страната.

Още от СЦЕНА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР