Две въоръжени атаки в понеделник доведоха до смъртта на най-малко

...
Две въоръжени атаки в понеделник доведоха до смъртта на най-малко
Коментари Харесай

Въоръжени атаки в Мексико оставиха най-малко 16 убити, включително 12 полицаи

Две въоръжени офанзиви в понеделник доведоха до гибелта на минимум 16 души, в това число дузина служители на реда, в райони на Мексико, наранени от принуждение, обвързвано с трафика на опиати, оповестиха управляващите.

В южния щат Гереро неидентифицирани нападатели са се насочили към патрул за сигурност в община Коюка де Бенитес, сподели прокурорът Алехандро Ернандес.

Според предварителната информация 11 членове на общинската полиция са били убити, сподели той, добавяйки, че претекстовете за клането се проверяват.

Висш чиновник на държавната сигурност е пътувал в конвоя, когато е бил атакуван, оповестиха управляващите, без да потвърдят известията в медиите, че той е бил погубен дружно с полицейски бодигардове.

Сили за сигурност по-късно са били видени да патрулират в региона -- където няколко безжизнени тела лежат на земята -- до момента в който полицейски хеликоптер прелита над тях.

Втората офанзива, в прилежащия западен щат Мичоакан, остави петима цивилни убити и още двама ранени, управляващите сподели.

Група въоръжени мъже са нападнали брат на кмета на град Такамбаро, съгласно държавната прокуратура.

Сред убитите са чиновник на ресторант и чиновник на полицията, до момента в който братът на кмета е бил ранен, се споделя в известието.

Във видео, оповестено в обществените медии, се вижда по какъв начин въоръжени мъже откриват огън, преди да избягат в няколко транспортни средства.

Мексико е измъчвано от кръвопролития, свързани с картели, при които повече от 420 000 души са убити след държавното управление употребява военните във войната си против опиатите през 2006 година

Оттогава процентът на убийствата в страната се е утроил до 25 на 100 000 поданици.

Мексико също по този начин е записало повече от 110 000 изгубвания от 1962 година насам, множеството приписвани на незаконни организации. < p> Гереро и Мичоакан са измежду най-насилствените региони в страната заради борбите сред съперничещи си наркотрафиканти и силите за сигурност.

Въпреки че е дом на известния крайбрежен курорт Акапулко, Гереро е един от най-бедните щати в Мексико.

Насилието – изключително ориентирано към длъжностни лица от ниско равнище – постоянно ескалира в цялата страна в навечерието на изборите. Президентските и парламентарните избори ще се проведат идната година.

От встъпването си в служба през 2018 година президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор поддържа тактиката „ обятия, а не патрони “ за справяне с насилствената престъпност в нейните корени посредством битка с бедността и неравенството със обществени стратегии, а не с армията.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР