Две атрактивни дами, полковник Мария Георгиева и старшина Мария Борисова,

...
Две атрактивни дами, полковник Мария Георгиева и старшина Мария Борисова,
Коментари Харесай

Две летящи Марии спасяват болни българи със Спартан

Две атрактивни дами, полковник Мария Георгиева и старшина Мария Борисова, излетяха през днешния ден от летище Пловдив със аероплан C-27 J „ Спартан” с цел да спасят още един човешки живот. Така, както през лятото закараха до Франция в кувьоз болно българско бебе.



Кувьозът с дребния пациент

Сега полетът не бе толкоз инфарктен, тъй като се организира по време на годишното обучение European Spartan Exerсise. В него участваха четири самолета „ Спартан” от България, Италия, Литва и Словения.



Д-р Благомир Здравков взе участие в задачата до Франция


Двете дами могат да описват доста за избавените животи. За тях сходни задачи са всекидневие, тъй като са от отделението за авиоевакуация към Военно- здравна академия в София. Полковник Мария Георгиева е доктор, а старшина Мария Борисова е медсестра.

„ Ние сме единственият подобен отдел – съществуваме от 2009 година. През годината поддържаме постоянна подготовка с цел да сме уверени във въздуха. Когато се наложи здравна евакуация, тъй като пациентите са в тежко положение, лекари и сестри би трябвало да са готови да реагират във всяка незабавна обстановка. Вземат се под внимание фактори като височината и скоростта на самолета”, изясни полковник Георгиева.



За нея всеки случай е неповторим и по тази причина го помни. Само през последната година е транспортирала на няколко пъти български военнослужещи, заболели от коронавирус, които са били на разнообразни задачи в чужбина.



„ Тогава екипажът на самолета и медицинският екип би трябвало да е с защитни костюми, шлемове и ръкавици”, акцентира полковник Георгиева.

Старшина Мария Борисова не може да не помни в никакъв случай полета с дребното бебе до Франция. На „ Спартан”-а има специфични съоръжения за сходна задача.



„ Апаратурата за деца се транспортира по специфичен метод. Самолетът не е постоянен – непрекъснато сменя позицията си. Затова кувьозът с бебето бе закрепен по специфичен начин”, описа старшина Борисова.



С дребното бебе до Франция е бил и изпълнителният шеф на педиатричната болница в София доктор Благомир Здравков.



Учението European Spartan Exerсise е финансирано от Европейската организация по защита. Целта е другите народи, които оперират със самолети C-27 J „ Спартан”, да могат да работят дружно. Това събра в небето над Пловдив екипажите от четири страни.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР