Двайсет дни след експулсирането на архимандрит Васиан от България поради

...
Двайсет дни след експулсирането на архимандрит Васиан от България поради
Коментари Харесай

Духовник с по-нисък сан сменя експулсирания Васиан, който заминава за Йерусалим


Двайсет дни след експулсирането на архимандрит Васиан от България заради съмнения в шпионаж, Руската православна черква назначи нов предстоятел за храм " Св. Николай Чудотворец ". Това е протойерей Владимир Тишчук. Бъдещият предстоятел в Руското подворие идва от Виена, където е бил клирик на Виенско-австрийската епархия, оповестиха от Руската патриаршия.

Протоколът изисква при идването си в България протейерей Владимир Тишчук да се срещне с българския патриарх Неофит. В опознавателен диалог новият предстоятел би трябвало да се показа пред висшия български свещеник и да покаже акредитивните си писма – съвсем като в дипломацията.

Това са документи, разказващи за църковния път на свещеника, които са подпечатани от съветския патриарх Кирил. След срещата с Неофит новият предстоятел се заема с предстоятелските си задания. Тогава се чака и развиване по тематиката към затворения храм " Св. Николай Чудотворец ".

На този стадий няма изключително съответна информация за личността на Владимир Тишчук. Не се знае в това число дали той към този момент е у нас, или идването му следва. По неофициална информация на Euronews Bulgaria той към момента не е тук, само че не бе посочена дата, на която се чака.

Руското подворие у нас ще бъде управлявано от досегашния клирик на Руската черква във Виена Владимир Тишчук. Неговата църковна купа – протейерей, е част от бялото духовенство. Досегашният съветски предстоятел у нас Васиам е архимандрит. Неговата купа спада към по-висшето монашеско духовенство.

На съвещание Светият синод на Руската православна черква е взел решение и за други разбърквания на своите духовни представители по света. Експулсираният от страната ни архимандрит Васиан е получил благодарности за положените него старания в България. Той ще резервира качеството си на предстоятел, само че в друга страна. Васиан отпътува за Израел, където ще съставлява Руската православна черква в столицата Йерусалим. Там обвиненият за шпионаж у нас ще размени архимандрит Александър.

Александър пък е с богат дипломатическо-църковен опит. Десет години откакто постъпва в Московската семинария през 1978 г, той става предстоятел във френския град Ванв. Изпълнява същата религиозна служба и в столицата на Ливан - Бейрут. През 2013 г става част от катедралата " св. Николай " в Ница, а от 2016 г до в този момент е предстоятел в Йерусалим.

Руската черква в София бе затворена на 21-и септември. Въпреки митингите на жители и макар последвалото назначение на български свещенници от патриарх Неофит, които да служат там, вратите на храма по този начин и не отвориха. Вярващите обаче продължиха да вървят до църквата, като се молеха към фасадата ѝ.

В съвещанието си, на което Светият Синод на Русия взе решение да размести предстоятелите си по света, Руската православна черква за следващ път осъди дейностите на българските служби. Тя ги дефинира като дискриминационни и груби, а повода за тях - като измислена.

В своето известие за експулсирането обаче ДАНС написа, че е събрана информация, съгласно която изгонените свещеници били част от съветската хибридна тактика за геополитическо въздействие върху България.

Паралелно с шпионския скандал се разви и различен спор. Собствеността на храм " Св. Николай Чудотворец " обърка родните институции. Руската страна уверено настоя, че храмът е нейна благосъстоятелност. На това мнение бе и българската Агенция по вписванията, която се базира на нотариален акт. Час след позицията си обаче организацията бе оборена не от какъв да е, а от своя принципал - Министерството на правораздаването. От ведомството написаха, че документите на подопечната им организация не са задоволителни, с цел да се удостовери чия е собствеността. Законодателната власт също се намеси. Депутатите Делян Пеевски, Кирил Петков, Бойко Борисов и Ивайло Мирчев подадоха взаимен сигнал до и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Държавното обвиняване пък разпореди на ДАНС да прави спомагателни инспекции по случая.

Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР