Двама студенти в Катар са създали 3D принтер, който може

...
Двама студенти в Катар са създали 3D принтер, който може
Коментари Харесай

Нов вид 3D-отпечатан морков, по думите на базираните в Катар изобретатели

Двама студенти в Катар са основали 3D принтер, който може да отпечатва всеобщо зеленчуци, нещо, което се надяват да бъде решение на възходящата продоволствена неустановеност в международен мащаб.

Мохамад Анан, 20, и Луджайн Ал Мансури, 21, употребяват изкуствено отгледани растителни кафези и ултравиолетова светлина, с цел да отпечатат първообраз на ядлив морков – нещо, което към момента не е правено със зеленчуци.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати разкрива център за сигурност с изкуствен интелект Японски учени откриха, че микропластмасата участва в облаците Гравитационен тест: Антиматерията пада, само че къде е всичко върви ли? Астероид „ прахуляк, парчета “ евентуално ще бъде открит като върната галактическа капсула на НАСА, отворена завършек на списъка

Студентите по осведомителни системи в университета Карнеги Мелън в Доха завоюваха най-голямата премия в категорията FoodTech в хакатона за бизнес инкубация и ускорение, хазаин предишния месец от Катарската банка за развиване.

Лабораторно отглеждани зеленчуци

Анан и Ал Мансури сътвориха собствен личен 3D принтер от нулата, претърсвайки света за частите, от които се нуждаеха, с цел да създадат машина, която може да отпечата морков по революционен метод.

Досега 3D-принтираните хранителни артикули се правеха с пюрета от зеленчуци или плодове – стандартно отглеждани – за печатане на храна за хора с хранителни увреждания, да вземем за пример. Но тези способи не могат да поддържат всеобщо произвеждане.

Анан и Ал Мансури построиха настоящата технология за маскирана стереолитография – която употребява ултравиолетова светлина за конфигуриране на „ мастилата “ – за техния 3D принтер, който разрешава бърз всеобщ щемпел спрямо към този момент съществуващите способи за 3D щемпел.

„ [O]вашата технология поддържа всеобщо произвеждане, тъй като употребява ултравиолетова светлина. Този вид щемпел е бил изработен преди потреблението на ултравиолетова светлина със смола, само че в никакъв случай не е бил изработен преди потреблението на ядлив материал, ” сподели Анан.

Двамата учени се пробват да обяснят плана си просто и ясно, само че признават, че едно от най-големите провокации е да създадат технологията налична за неспециалисти.

„ [Т]аме крива на учене, с цел да можем да го съобщим ясно, тъй че да не е прекомерно непознато “, сподели Анан. „ Как да съобщим това, без да изглеждаме като луди? “

Също толкоз питателна, колкото елементарния морков

Само 2,5 % от площта на Катар е обработваема и това е проблем, пред който са изправени и доста други страни.

„ Катар … мощно разчита на импорт “, сподели Анан пред Al Jazeera, добавяйки, че страната в последно време работи за понижаване на тази взаимозависимост и за развъждане на лична храна, което има своите провокации.

„ Преобразуването на земя, която даже не е била предопределена за селско стопанство, в обработваема земя явно е доста висока цена, тъй че искахме да предоставим решение … и открихме, че 3D печатът и лабораторно отгледаните зеленчуци или плодове може да даде опция. “

С помощта на развой, прочут като растителна клетъчна просвета, клетките от зеленчуците се събират и развъждат в стерилни лабораторни условия. След това те се употребяват за основаване на UV-чувствително мастило за принтер, употребявано в машината. След това клетките могат да бъдат формовани и отпечатани във формата на морков или всяка желана форма с 3D принтера.

„ Фокусирахме се върху морковите като доказателство за концепцията, тъй като те са най-изследваният тип зарзават, изключително във връзка с стволовите кафези. Но в бъдеще се надяваме да разгледаме плодове и зеленчуци, които са доста характерни за климата и необичайност, с цел да отпечатаме тези зеленчуци “, сподели Ал Мансури.

Тя добави, че техният 3D отпечатан морков има същата хранителна стойност като стандартно отгледан морков, защото средата на почвата се имитира в лабораторията.

Според последния отчет на Организация на обединените нации, оповестен през юли, 735 милиона души сега са изправени пред апетит, като още 122 милиона души гладуват от 2019 година насам вследствие на пандемията от COVID-19, изменението на климата и спорове, в това число войната в Украйна.

„ Основните мотори на продоволствената неустановеност и недохранването са нашата „ нова норма “, се споделя в отчета.

Ал Мансури сподели, че цената на 3D отпечатаната храна е била повдигната като допустима угриженост, само че защото производството не разчита на огромни площи земя или разноски за поддръжка, 3D отпечатаните моркови могат да бъдат по-евтини. < /p>

„ В момента 3 кг (6,6 фунта) [моркови струват] 15 риала ($4,12). Можем да продадем 3 кг [3D-отпечатани моркови] за 10 риала ($2,75), единствено за моркови. Когато се стремим да преминем към характерни за климата плодове и зеленчуци, цената ще бъде още по-ниска “, сподели тя.

Ал Мансури сподели, че се надяват 3D принтерите за храна в последна сметка да се употребяват на всички места, в това число в заведения за хранене, супермаркети и лечебни заведения, „ като храната стане налична за хората по целия свят “.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР