Двама български моряци паднаха вчера в Норвежко море след инцидент

...
Двама български моряци паднаха вчера в Норвежко море след инцидент
Коментари Харесай

9-метрови вълни погубиха двама наши моряци в Норвежко море

Двама български моряци паднаха през вчерашния ден в Норвежко море след случай на борда на товарния транспортен съд "Стара планина ". Причината за случилото се е 9-метрова вълна, която е пратила моряците зад борда. Спасителната интервенция по издирването на двамата моряци бе прекъсната късно нощес. Според норвежкия Съвместен избавителен координационен център (ССКЦ) при тежките климатични условия и температура на водата 6 градуса няма късмет падналите в морето да оцелеят толкоз дълго време.
Операцията няма да бъде подновявана и през днешния ден. Норвежката полиция поема следствието на случая. Близките на падналите моряци са известени за случая, само че към този момент техните имена няма да бъдат съобщавани, посочи българският дипломат в Норвегия Вера Шатилова. Тя добави, че нашите моряци не са били снабдени със избавителни жилетки.
Инцидентът е станал при извънредно тежки метеорологични условия - вятър над 20 метра в секунда и бурно море, оповестиха от Български морски флот (БМФ). Капитанът на кораба е подал сигнал до избавителния координационен център на Норвегия, а норвежката морска работа неотложно е изпратила хеликоптери, с цел да търсят падналите зад борда моряци. По време на случая корабът бил на 65 благи в намерено море. Корабът се е намирал на 400 км югозападно от град Будьо.
В ранния следобяд през вчерашния ден е почнала спасително-издирвателна интервенция с два хеликоптера. Спасителната интервенция бе затруднена заради неприятното време – мощен вятър и високи, 9-метрови талази.
На борда на товарния транспортен съд "Стара планина " се намират 19 души – 18 български жители и един жител на Украйна. Плавателният съд е строен през 2007 година и плава под флага на Малта. Курсът му е бил от Мурманск за Констанца.
Изпълнителният шеф на Българския морски флот кап. Александър Калчев съобщи, че той персонално е разпоредил корабът да остане в региона на случая до през днешния ден на обяд с вярата вероятно да бъдат открити телата на двамата ни сънародници.
„ Обичайно при такива условия не би трябвало да има хора на палубата. Защо двамата моряци са били там следва да разберем. Възможно е да е имало сериозна причина за това. Възможно е и капитанът да не е могъл да смени курса. Тепърва ще събираме свидетелски показания”, съобщи изпълнителният шеф на БМФ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР