Два пъти се е увеличил икономическият обмен между България и

...
Два пъти се е увеличил икономическият обмен между България и
Коментари Харесай

Вицепремиерът Христо Алексиев: Имаме 200 % ръст на икономическия обмен с Република Южна Африка

Два пъти се е нараснал икономическият продан сред България и Република Южна Африка през 2022 година. Това сподели вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев при подписването на съглашение сред търговско-промишлените покои на България и РЮА, което се състоя в границите на бизнес конгрес с присъединяване на над 30 български и 70 южноафрикански компании.

Вицепремиерът Алексиев е част от публична делегация, водена от президента Румен Радев в Република Южна Африка.

„ България приема Република Южна Африка като входна точка за стопанската система на останалата част от континента. Сътрудничеството с РЮА е основно поради стратегическата позиция. Ръстът от 200% разкрива нови благоприятни условия. Нашите стопански системи, превоз, туризъм и търговия, имат огромен капацитет и е значимо, че и двете страни имаме волята и ресурсите да го развиваме ", добави Христо Алексиев по време на церемонията.

Вицепремиерът показа автомобилния бранш в България, който е с 11% дял в Брутния вътрешен артикул. Той увери, че фирмите от България имат мощен интерес за взаимно произвеждане с сътрудници от Южна Арика.

Заместник-министърът на нововъведенията и растежа Стефан Савов съобщи по време на бизнес форума, че РЮА е измежду най-добре развитите страни в Африка и е в ТОП 20 на най-големите стопански системи в света. „ Споразумението, което Европейски Съюз и РЮА към този момент са сключили, е основа за задълбочаване на нашето съдействие и реализиране на общи ползи в района ", добави той.

По време на диалозите стана ясно, че двете страни виждат благоприятни условия за тясно съдействие в аутомотив бранша и производството на автомобилни елементи и храни, търговията и машиностроенето. Савов особено акцентира сегмента на високите технологии, който, дружно с автомобилния, се развива най-интензивно у нас.

Участниците в делегацията отдадоха респект към починалите в битката за независимост в Южна Африка и посетиха галерия, отдадена на поддръжка на България в битката на Република Южна Африка против апартейда.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР