Два огромни кредита за 228 млн. вече не се обслужват,

...
Два огромни кредита за 228 млн. вече не се обслужват,
Коментари Харесай

ББР загуби 70 млн. лв. от акциите на ПИБ, „юрист на Вълка“ спря да си плаща заема, твърдят от ПП

Два големи заема за 228 млн. към този момент не се обслужват, разгласи Кирил Петков

Юрист на Румен Гайтански-Вълка спрял да си обслужва заема от 150 млн. лева към държавната Българска банка за развиване (ББР). Но най-голямата „ пробойна “ в ББР евентуално била породена от закупуването на акции на ПИБ. Това оповестиха на брифинг в Народното събрание депутати от „ Продължаваме промяната “, които през последната година бяха принципали на държавната банка, бидейки отраслови министри.

Те дадоха отговор на на представители на ГЕРБ през вчерашния ден, че по времето на „ Промяната “ е нанесена вреда на ББР от най-малко 1 млн. лева поради неосъществена дългова емисия.

Бившият длъжностен стопански министър, а след това и министър председател Кирил Петков изкоментира: „ Понеже всеки ден се натъкваме на неистини, които се пробват да отвлекат публичното внимание, дано да адресираме още една неистина от вчерашния ден – както към този момент ги назоваваме, следващата Борисовка. Решението за емисията за дълг в ББР е взето на 21 октомври 2021 година, или от второто служебно държавно управление на Радев (за предходната година – б.а.), когато „ Продължаваме промяната “ няма никакво присъединяване. Отказът за тази емисия е взет на 10 ноември 2022 година - настоящето служебно държавно управление, отново без никакво присъединяване на „ Продължаваме промяната “. Но за какво, се зачудихме, с изключение на да отвличат вниманието ГЕРБ са толкоз нападателни към заплащането на ББР към по този начин наречените консултанти? Защото се оказва, че част от консултантите са инспектори и то интернационалните инспектори – те ясно демонстрират, че, в случай че си спомняте добре, осем индивида бяха взели 1 милиард от държавните средства през ББР. Два от тези заема, които бяха от този момент белязани, че са част от схемата на ГЕРБ, към този момент не се обслужват. За обща сума от 228 милиона. Тук въпросът е: господин Борисов познава ли Вълка, познава ли неговия правист. Той, самият правист на Вълка, е взел 150 милиона, които сега са необслужваеми . И когато се пробват да замазват публичното мнение с 1 милион, същинският въпрос е къде са тези 228 милиона. И ГЕРБ – когато са давали тези заеми по тяхно време, знаели ли са, че тези пари в никакъв случай няма да се върнат назад в страната. “

Бившият министър на нововъведенията и растежа Даниел Лорер от своя страна изрази удивление, че ГЕРБ повдигат тематиката за Българската банка за развиване – това давало опция още веднъж да се приказва за нередностите, които се случвали в банката по тяхно време.

Когато „ Промяната “ наследила от ГЕРБ ръководството на ББР, тя била на 70 млн. лева загуба. Към септември т.г. обаче към този момент била с 30 млн. лева облага. Което означавало, че новото управление въпреки всичко си вършело работата.

„ Нека да загатна и най-публичната и може би най-голяма пробойна в Банката за развиване – пазаруването на акции на ПИБ („ Първа капиталова банка “). С публични пари, пред очите на цялото общество, Българската банка за развиване преди време закупи акции на ПИБ на цена 5 лева на акция, в случай че на борсата тези акции костваха 2 лева И досега банката е провизирала 70 или 80 милиона загуба по въпросната договорка с ПИБ. Така че в действителност не разбирам за какво сътрудниците от ГЕРБ взеха решение да си причинят още веднъж тази мъчителна памет, само че ние сме тук, с цел да им го подсещаме постоянно “, съобщи Даниел Лорер.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР