Два допълнителни дни отпуск ще се дава на хората, които

...
Два допълнителни дни отпуск ще се дава на хората, които
Коментари Харесай

Два дни отпуск, ако си доброволец по време на бедствие

Два спомагателни дни отпуск ще се дава на хората, които се включват да оказват помощ като доброволци при рискови обстановки и бедствия. Също по този начин полагането на непринуден труд да става единствено с писмен или вербален контракт.

Това планува нов Закон за поощряване на доброволчеството, качен за публично разискване.

" В европейската процедура дават сред 1 и 3 дни отпуска. Доста по-добре е, в сравнение с остарялата разпоредба, в която пишеше, че доброволците могат да получават дърва. От тази позиция два дни отпуска е по-подходящо ", разяснява Георги Влайков, който е член на " Аварийно избавяне – Пловдив ".

Освен това участниците ще бъдат застраховани, както и ще получават по 2 дни спомагателен заплатен отпуск. Целта на измененията е да насърчат доброволчеството и да отговори на стандартите и най-хубавите практики в Европейския съюз и обособените страни членки.

Според Влайков всяка оценка на доброволния труд е добре пристигнала, само че е по-важно да се обезпечи съответна екипировка, както и да се поемат направените разноски за пътешестване.

" Не знам дали тъкмо двата дни отпуска е най-адекватното нещо ", разяснява той и добави, че тези, които вземат участие във формирования на общините, получават по 11,66 лева на час, само че тези към неправителствени организации не получават никакво заплащане.

Много значимо е да се знае какъв брой пъти в годината може да се възползваме от тези спомагателни дни, тъй като в случай че няма ограничаване да е един път в годината, не е изключено да има и злоупотреби, уточни Влайков и добави, че в чужбина не може непрестанно да се употребява подобен бонус.

Според него е належащо работодателите да се подтикват да пускат хората да доброволстват.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР