Довършването на 278 пътни ремонта мина през регионалната комисия по

...
Довършването на 278 пътни ремонта мина през регионалната комисия по
Коментари Харесай

Довършването на 278 пътни ремонта мина през регионалната комисия на НС

Довършването на 278 пътни ремонта мина през районната комисия по време на днешното й съвещание в Народното събрание. На него бе прегледано препоръчаното от депутата от Политическа партия Настимир Ананиев и група народни представители решение за предприемане на дейности по отношение на установена заплаха от настъпване на неспособност за Агенция „ Пътна инфраструктура “ за реализиране на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа. То бе признато с 8-те гласа на депутатите от ръководещата коалиция, а от ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ не участваха в гласуването.

С встъпителните си думи строителният министър Гроздан Караджов опроверга изказванията, че ще се трансформират договорите по старите контракти за пътна поддръжка и настоящи поправки. По думите му, осъществените работи ще бъдат заплатени, като цените ще останат съгласно офертите на компаниите от 2018. Според министъра с приемането на препоръчаното на Народно събрание решение въпросните съвсем 278 спрени обекта ще могат да бъдат приключени до края на годината.

„ Изводите от отчета, направен в интервала 20 септември - 10 октомври от работната група демонстрираха, че

има проблеми с възлагането на ремонтите.

Прекратяването на договорите ще са обект на доста юридически разногласия, само че прекратяването им носи обаче риск много региони може да останат без пътна поддръжка “, посочи Караджов.

Николай Нанков от ГЕРБ попита дали има подозрение за нищожност и неправомерност на договорите. Според него сегашните проблеми с поддръжката на пътищата била резултат от „ революционните “ дейности на двете служебни държавни управления, когато си били признати задължения за нови публични поръчки. Той счита, че Народно събрание би трябвало да се желае смяна на закона за бюджета, в случай че там не са залегнали средства за тези поправки. Депутатът попита и по какъв начин се пресметнало, че ще се платят по тях 50% и то с решение на Народно събрание. „ За останалите пари се чуват всевъзможни разновидности. Да не забравяме инфлацията и по този начин може страната да се трансформира в палач на пътния отрасъл. Ще настояваме погашение на 100% “, посочи Нанков.

Гроздан Караджов от своя страна репликира някогашния районен министър, като сподели, че не може да се заплати на 100 на 100, тъй като по тези контракти е открита правната неустойчивост. „ От Народно събрание желаеме обаче да се отсрочи прекъсването на договорите, с цел да не останат пътищата без поддръжка и ремонт “, добави той. „ Прави се проверка за документите за приемане на обектите. Всеки от тях ще ревизира какво е приключено и единствено осъщественото ще се заплати изцяло. Парите няма да се вземат от заделените за строителство. Общият бюджет за пътища обаче няма да стигне и за ново строителство и за ремонтите “, установи районният министър.

По време на дебатите в комисията, част от депутатите обявиха, че

не могат да вземат осведомено решение по казуса,

тъй като текстът на решението им бил възложен доста късно. Освен това те установяваха и дефицит на точна информация по отношение на констатациите на инспекциите на въпросните контракти и данни за самите контракти. Георги Георгиев от Има Такъв Народ загатна за десетократните разлики в единичните цени на осъществените СМР, само че на комисията не е дадена информация за това. „ Вярно е, че част от компаниите са „ касички “ и всичко превъзлагат на различен и подзиплънители, на и за това няма информация, каквато се появи по време на работата Комисията по проверката в предходните 2 Народното събрание “, сподели той и добави, че планът на предлаганото решение би трябвало да се прегледа и от други парламентарни комисии.

Почти всички депутати от опозицията в районната комисия желаеха процедура за преустановяване на дебатите и отлагането на първата точка от дневния ред, касаеща въпросното решение. Председателя Настимир Ананиев обаче подложи на гласоподаване предлагането им едвам в края на съвещанието, като то не беше признато.

По време на дебатите Манол Генов (БСП) напомни, че въпросните контракти са сключвани през 2018 година, когато не е имало служебни държавни управления. „ Проблемът е незабавен оттогава. Половин България стои с незавършени пътни поправки. Много компании са изправени пред банкрут. Тези 50%, които се предлага да им бъдат платени ще бъдат глътка въздух за тях.

За това би трябвало да се вземе незабавно решение “,

сподели той и. предложи да се прекратят дебатите и да се гласоподава препоръчаното решение.

Цветан Енчев (ДПС) изиска да се обясни фактическата конюнктура. Той напомни, че служебният министър председател Янев бил упълномощил обзор на договорите от страна министъра на правораздаването и по-късно компаниите са сключили пък анекси за преустановяване. „ Едни от края на април, а други от края на юни и е трябвало е да се създадат нови контракти “, установи той.

В тази връзка Настимир Ананиев (ПП) разясни, че не трябва да се не помнят два значими момента, за това по какъв начин приз контракти за текущи-ремонти и поддръжка са правени реконструкции и съществени поправки. „ За това се вършат инспекции. Целта е да не се подписва празен чек. Всички помним порочната процедура бюджетът на Министерство на регионалното развитие да е 150 млн. лева, а след това в края на годината с решение на Министерски съвет се разплащат над милиард. Тази процедура се е случвала по времето на ГЕРБ. За това би трябвало да вземем отговорно решение, което дава опция да се върви напред. ГЕРБ от една страна желаят да обявим незначителност на договорите, а пък и да платим 100% “, добави ръководителят на районната комисия и призна, че

предлаганото решение сигурно не е съвършено,

само че то дава опция да се премине напред и да се разплатят 50% на всички компании направили поправки. На Министерски съвет ще се даде право да разплати останалата сума. Народно събрание дава мандатът и да се ревизира и да не се разписва празен чек. „ Ключова е пътната сигурност. Да не забравяме, че напролет и лятото стават най-вече произшествия “, разясни той.

Според Халил Летифов (ДПС), обаче в решението не става дума за пътна сигурност, а сътрудника му от парламентарната група Цветан Енчев, съобщи, че желае да знае защо ще се изхарчат над 1 милиард. В отговор Настимир Ананиев разясни, че в отчета на АПИ от края на март 2022 година са посочени тъкмо сумите и правите. „ В решението всичко е ясно. То е напълно обвързвано с пътната сигурност “, акцентира той.

Александър Ненков от ГЕРБ пък дефинира

ситуацията на министър Караджов като върху динена кора,

заложена, съгласно него от служебните кабинети и в този момент се търси индулгенция. „ Той пази предходните служебни министри и финансовия Асен Василев “, установи депутатът от опозицията.

В тази връзка строителният министър Гроздан Караджов разясни, че не желае легализиране договорите, за които има подозрения. със подозрение. „ Искам започнатите поправки да бъдат довършени и да се усили пътната сигурност. За да ги дам на съд договорите би трябвало да ги публикация за оскъдни “, сподели той. П од умите му строителните компании не били срещу първо да се заплати единствено 50% от дължимото и след 90-дневната проверка на комисията да се доплати направеното.

Богомил Петков (ПП) съобщи, че би трябвало да се излезе от патовата обстановка с решение. „ Не може да оставим страната в дупка сред договорите за поддръжка и 278 обекта да останат незавършени. „ Не можем да се вършим кой е по-велик “, счита той.

Зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Явор Пенчев разясни в резюме, че става дума дали възлаганията са неправилни, а не самите контракти на настоящ и ремонт и поддръжка. „ Не желаеме удължение на договорите. Те изтичат 2024 година Със служебното държавно управление споразуменията за преустановяване на договорите са планувани периоди 29 април и 30 юни 2022 година “, напомни той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР