Достъпността на жилищата в София се влоши заради ръста на

...
Достъпността на жилищата в София се влоши заради ръста на
Коментари Харесай

София - имотна звезда на Балканите

Достъпността на жилищата в София се утежни поради растежа на цените, само че към момента е най-хубава в съпоставяне със столиците в Югоизточна Европа. Цените в българската столица са високи, само че лихвите по ипотечните заеми до момента бяха ниски, а и междинната заплата е огромна. Наемите в София към момента са ниски спрямо другите столици, оттова и доходността от отдаване на апартамент чартърен. Достъпността на жилищата в София се утежни поради растежа на цените, само че към момента е най-хубава в съпоставяне със столиците в Югоизточна Европа. Цените в българската столица са високи, само че лихвите по ипотечните заеми до момента бяха ниски, а и междинната заплата е огромна. Наемите в София към момента са ниски спрямо другите столици, оттова и доходността от отдаване на апартамент чартърен.
Ситуацията с влошената досегаемост на жилищата в София може да наподобява песимистично, погледната от вътрешната страна. Изненадата обаче е, че прегледана в подтекста на другите столици в Югоизточна Европа, опцията да се купи апартамент се обрисува като по-добра. Дори най-хубава по данни на Numbeo.com. Най-голямата международна база за разноските за живот дефинира показателя на досегаемост в София като 1.4 - по-висок, в сравнение с в Букурещ, Атина, Белград, Скопие, Загреб, Любляна и Солун.
Песимизъм от вътрешната страна
През предходната година мнозина в България видяха по какъв начин покупката на мечтаното жилище се отдалечава като опция за тях. Цените на парцелите се качиха с 29% (по данни на Евростат), а растежът на заплатите не успяваше да навакса инфлацията. Удара понесоха най-много кандидат-купувачите на първо жилище - младежи, двойки, фамилии. Дори при междинна цена към 2000 евро на кв.м за жилище в София (поукротена след пика в средата на годината), по груби сметки те могат да изплатят 100 кв.м, взети с ипотечен заем, за 27 години. Като през този интервал всеки месец ще би трябвало да отделят по към 1000 лв. за вноски. И това е вероятността при 20% самоучастие и без да се взема поради предстоящото, само че мъчно предсказуемо в подробност повишение на лихвите по ипотечни заеми.
Реклама
За шанс делът на притежателите на жилища в страната е висок - към 86%, и в някои случаи сходни алтернативи могат да се решат и посредством продажба на друго жилище - от страна на родителите или някое наследствено. Като друга опция междинен наем към 700 - 800 лв. за подобен апартамент става търпим, когато се раздели сред двама или трима жители.
Скъпи парцели, само че ниски лихви и високи заплати
Факт е, че междинните цени в центъра на София са по-високи от тези в централните елементи на Букурещ, Солун и Скопие и близки до тези в Атина. Нивата в Белград, Загреб и Любляна са над софийските. Официална статистика за цените на парцелите в България, както е известно, няма, само че Numbeo.com дефинира междинна цена на кв.м на жилище в централната част на София към 5 хиляди лв., а отвън нея към 3.3 хиляди лв. към началото на май.

Причините все пак жилищата в София да са най-достъпни са най-малко две. Средната чиста месечна заплата в българската столица - 2040 лв., надвишава (статистически) междинното възнаграждение в Букурещ, Атина, Белград, Скопие и Солун. Отстъпва, само че малко пред междинните заплати в Загреб и Любляна. Съотношението сред цената на парцелите и приходите е най-лошо в Белград (21.4), следвано от Скопие, Загреб и Любляна (около 15). Най-добро е то в София (10.3) и Букурещ (10.5), по данни на същия източник.
Реклама
Успоредно с това междинните лихви по ипотечни заеми в България са вторите най-ниски в района. Те са под тези в Румъния, Гърция, Сърбия, Македония, Хърватия. По-ниски равнища има само в Словения. Съотношението ипотечна вноска по отношение на прихода съгласно Numbeo.com за София е 69 - най-хубавото от всички. За съпоставяне - в Любляна то е 94, а в Солун 90. В останалите градове е над 100, като най-високо е в Белград - 169.
Ниски наеми, междинна рентабилност
В същото време наемите в София са едни от най-ниските измежду седемте града от района. Най-високи са в Белград, следван от Любляна и Загреб. По-ниски в сравнение с в София са единствено тези в Скопие. Под столичните равнища са и обособени сегменти в Гърция и Румъния - жилищата с 1 спалня в периферията на Букурещ и тези с три в центъра на Солун. Солун е непосредствен по наеми до София.

Брутната рентабилност от отдаване на апартамент чартърен в центъра на София е на приблизително равнище за района. Numbeo я пресмята като 3.7 в диапазон, започващ от 3 за Загреб и достигащ 4.7 в Белград. За жилища отвън център в София брутната рентабилност е по-висока - 4.2, колкото и в периферията на Атина. На долната граница още веднъж е Загреб дружно със Скопие - 3.5, а на горната отново е Белград - 4.9, следван от Букурещ с 4.8. По съответствие цена към наем и при жилищата в центъра, и отвън него София е на четвърта от седем позиции в района - след Загреб, Любляна и Скопие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР