Доскоро името й не бе известно. С чувствителността и решителността

...
Доскоро името й не бе известно. С чувствителността и решителността
Коментари Харесай

Защо трябва да запомним името на тази жена


Доскоро името й не бе известно. С чувствителността и решителността си след офанзивите в Крайстчърч министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн си завоюва забележителна известност в света. Прочетете удивителната й история.

Вече 16 месеца Джасинда Ардърн е министър-председател на подкрепяната от Зелените коалиция от социалдемократи и десни популисти. След офанзивите в Крайстчърч, 39-годишната Ардърн се изправи против оръжейното лоби с искане за възбрана на всички полуавтоматични оръжия в Нова Зеландия. Проект, който не се харесва прекомерно на консервативните политици, тъй като с него не се печелят гласовете на гласоподавателите. Но Ардърн добре познава както мултикултурната традиция на Нова Зеландия, по този начин и скритите расистки убеждения измежду огромна част от обществото и комплицираното минало на страната.

Джасинда Ардърн започва политическата си кариера на 17-годишна възраст и през цялото време не избягва трудните диспути. Наскоро тя съобщи, че ще се бори против несигурността на модерната ера, както и за премахване на пропастта сред богатите и бедните. " Каквото и да смятате за това, което споделя, тя приказва почтено и без задни мисли ", съобщи предходната година вицепремиерът и държавен секретар Уинстън Питърс от популистката съдружна партия “Нова Зеландия ”. Според Питърс  " Ардърн е същинска и не се преструва " и това, съгласно него, е  " неповторимо " - в това число на фона на нападателната изразителност в Народното събрание.

Четири дни след офанзивите в Крайстчърч Ардърн откри парламентарна сесия с обръщение за мир в памет на 50-те жертви, убити в двете джамии. Сред починалите са и четири деца на възраст 3, 4, 14 и 16 години. В обръщението си към Народното събрание тя отдаде респект към тези оживели, които са се пробвали да спрат стрелеца и съобщи, че никога няма да произнесе обществено името на причинителя, за не получи той известността, за която жадува.

Ден преди този момент Ардърн, загърната с черна кърпа, посети офиса на Ислямската асоциация в Уелингтън. Асоциацията се състои от осем мюсюлмански общности, в това число тази в Окланд, където е изборният окръг на премиера. " Вчера посетих Крайстчърч. Исках от името на цялата страна да изразя скръбта и солидарността с вашите братя и сестри ", сподели Ардърн пред представители на асоциацията. В неделя след нападенията тя към този момент бе уведомила нацията за особеностите и ограниченията за сигурност, подхванати по отношение на погребенията на жертвите. Същевременно Ардърн разгласи проектите си за даване на повече благоприятни условия за психотерапевтична помощ. Тази концепция се вписва идеално в основното предизборно обръщение на партията й от 2017 година, а точно -  понижаване на  " огромния недостиг " от психиатрична помощ в Нова Зеландия. Тогава Ардърн даде обещание да влага милиони в сходни планове. На Световния стопански конгрес в Давос през януари тя разгласи пред света, че в страната се правят доста самоубийства, в това число и от младежи. " Един от трагичните обстоятелства за Нова Зеландия е, че всеки познава някой, който е лишил живота си. Ние сме дребна страна, с по-малко от пет милиона поданици, само че за предходната година тук са осъществени над 600 самоубийства. ", изясни Ардърн и добави, че самата тя е губила другари, които са се самоубили.
Джасинда Ардърн - кадър от обръщението й към Народното събрание след офанзивите в Крайстчърч
" Ефектът Джасинда "

Ардърн израства в региона на Уайкато, близо до „ Хобитън “ - фамозната снимачна площадка на филмовата поредност „ Властелинът на пръстените “. Баща й е служител на реда, а майка й работи като кухненски асистент в учебни заведения Самата Ардърн учи политическа връзка в Университета на Уайкато в Хамилтън. Професионалният си опит придобива в началото като стажант при Хелън Кларк - някогашен министър-председател на труда и до 2017 година началник на програмата на Организация на обединените нации за развиване. По време на мандата на английския министър председател Тони Блеър, Ардърн работи в английския му офис в Нова Зеландия. От 2008 година тя е депутат в Народното събрание в Уелингтън. Докато нейната партия е в опозицията, тя дава отговор за дамите, децата, младежта и наследството. През 2017 година печели пряк мандат в Окланд и тази победа й носи още по-голяма популярност. Седмици преди парламентарните избори същата година водачът на лейбъристката партия и сегашен министър на правораздаването Андрю Литъл й предлага да поеме председателския пост. Ардърн приема предложението и от този миг нататък стартира да притегля интернационалното внимание. Медиите заговарят за " ефекта Джасинда ". През октомври 2017 година Джасинда Ардърн става най-младият министър-председател на Нова Зеландия за последните 100 години.

През февруари 2018 година бременната Ардърн заминава на петдневно посещаване в Уайтанги, северно от Окланд. Това е мястото на учредителния контракт от 1840 година, където коренното население на Нова Зеландия - маори, неведнъж е призовавало някогашните министър председатели на страната да признаят бруталното лишаване и отчуждаване на земята от английските заселници през 19 век. В Уайтанги Ардърн се обръща към старейшините със следните думи: “Дръжте ни виновни, тъй като един ден желая да кажа на детето си, че съм си спечелила правото да пребивавам тук. И единствено вие можете да ми дадете това право ”.

Ардърн и нейният сътрудник Кларк Гейфорд, водещ на телевизионно предаване за лов на риба, се появиха дружно с новородената си щерка Неве Те Ароха на Общото заседание на Организация на обединените нации предишния септември. Името на момиченцето е комбинация от ирландски и маорски думи. В обръщението си пред Организация на обединените нации Джасминда Ардърн тогава прикани към мултикултурализъм и за запазване на климата. А след офанзивите в Крайстчърч, в телефонен диалог с американския президент Доналд Тръмп, тя акцентира значимостта на многообразието и прикани президента да прояви състрадание и обич към мюсюлманите.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР