Досегашният заместник-председател на Държавната агенция Технически операции Бисер Борисов е

...
Досегашният заместник-председател на Държавната агенция Технически операции Бисер Борисов е
Коментари Харесай

Филолог с кариера в ДАНС оглави на агенцията за подслушването

Досегашният заместник-председател на Държавната организация " Технически интервенции " Бисер Борисов е назначен за неин шеф, излиза наяве от известието на държавната осведомителна работа.

Борисов е имал доста забавна кариера, излиза наяве от биографията му, качена на уеб страницата на ДАТО. Той е магистър по " Международни връзки " и " Българска лингвистика " от Софийския университет.

През 1993 година е назначен на работа в Национална работа „ Сигурност” (сега част от ДАНС), където през 2006 година става шеф на Столичното ръководство „ Сигурност”. По-късно е преназначен в ДАНС като шеф на териториална дирекция.

От 2012 година е чиновник по сигурността при Комисията за финансов контрол. През 2014 година е назначен за заместник-председател на Държавна организация „ Технически операции” дружно с уволнения пред седмица Цветан Китов. Сега към този момент е началник на ДАТO..

В началото на септември краткотрайната парламентарна комисия за следствие на полицейското принуждение разкри, че близо 1000 души са подслушвани по време на митингите предходната година. Имената на множеството от тях останаха скрити от депутатите. Парламентът съумя да открие данни за самоличността на едвам стотина подслушвани и проследявани жители. Част от данните бяха открити в ДАТО.

Следенето на протестиращи е правено в границите на следствие за протест и насилствена промяна на властта, по което е обвинен хазартният необут Васил Божков. За това дело прокуратурата призна едвам преди няколко седмици. От държавното обвиняване обаче настояват, че задачата на следствието в никакъв случай не са били протестиращите жители, а група към Божков, която се опитвала да радикализира недоволството.

ДАТО се роди след свадите с подслушването по времето на първия кабинет на ГЕРБ, когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. Тогава бе взето решение тогавашната дирекция СДОТО (Специализирана дирекция " Оперативно механически интервенции " ), която ползва СРС-тата в Министерство на вътрешните работи, да се отдели в независима организация под контрола на Министерския съвет. Така се появи ДАТО, която бе рожба на кабинета " Орешарски ". Именно тогава бе назначен за шеф Цветан Китов.

Когато кабинетът " Орешарски " подаде оставка и на власт пристигна второто държавно управление на Бойко Борисов, министър председателят ясно даде да се разбере, че има цялостно доверие на шефа на службата Цветан Китов и го остави на поста. Именно тогава за заместник-началник е назначен и Бисер Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР