Досегашният кувейтски емир шейх Науаф ал Ахмад ал Джабер ас

...
Досегашният кувейтски емир шейх Науаф ал Ахмад ал Джабер ас
Коментари Харесай

Кувейт се сбогува с досегашния си емир

Досегашният кувейтски емир шейх Науаф ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, който умря през вчерашния ден, бе заровен след молитва в джамия в Кувейт, съобщи Ройтерс.

В края на ноември тази година той беше признат в болница поради неуточнено заболяване. През март 2021 година шейх Науаф беше пътувал до Съединени американски щати за медицински прегледи.

Темата за здравето на кувейтския водач обаче беше внимателен въпрос, поради вътрешните битки за власт в двореца на дребната страна, която граничи с Ирак и Саудитска Арабия.

Престолонаследникът и разгласен за нов емир на Кувейт, 83-годишният шейх Мешаал ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, бе забелязан да плаче по време на молитвата, на която участваха членове на ръководещата кралска фамилия и ръководителят на кувейтското Национално заседание.

Тригодишното ръководство на шейх Науаф ал Ахмад ал Джабер ас Сабах като емир, относително малко по кувейтските стандарти, бе засенчено от влошаващото му се здраве, отбелязва Ройтерс.

Неговият предходник и полубрат шейх Сабах Ал Ахмад ас Сабах, който управляваше в продължение на 14 години, бе прочут с дипломатическите си умения и определяше външната политика на страната от Персийския залив в продължение на цели две генерации.

От няколко години Кувейт е потопен в сериозна рецесия сред изпълнителната власт в ръцете на ръководещата династия и законодателната власт, като това унищожава очакванията за промени.

По закон в този момент шейх Мешаал ще има една година, с цел да уточни собствен правоприемник на трона.

Шейх Науаф ал Ахмад ал Джабер ас Сабах бе заровен в гробището в Сулайбихат в губернаторството Ал Асима в Кувейт, където почиват роднините му.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР