Доналд Тръмп спечели първичните избори на републиканците в Северна Дакота

...
Доналд Тръмп спечели първичните избори на републиканците в Северна Дакота
Коментари Харесай

Тръмп с важна победа в Северна Дакота преди супервторник

Доналд Тръмп завоюва първичните избори на републиканците в Северна Дакота в понеделник, ден преди " супервторник ", на който ще се организира гласуване в 15 щата и 1 американска територия.

Вотът в Северна Дакота се организира по архаичния модел на " събранията " (caucuses). На 12 места из щата бяха устроени пунктове, на които консерваторите присъствено даваха своята поддръжка за Тръмп, някогашната представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли (която през уикенда се поздрави с първа победа на първичните избори - ) и още двама претенденти, които получиха доста малко внимание - бизнесмена от Флорида Дейвид Стъкенберг и пастора от Тексас Райън Бинкли.

Засега се знае, че Тръмп печели изборите, само че заради комплицираната система на гласоподаване към момента не е ясно с какъв брой %. Съгласно разпоредбите на Северна Дакота претендентите получават делегати, в случай че завършат с минимум 20 % от гласовете. Но претендент, който завоюва най-малко 60 % от гласовете, взима всичките 29 делегати на щата. Точно това направи Тръмп през 2016 година и 2020 година, когато сграбчи надлежно 63 % и 65 % от вота.

Първичните избори на Демократическата партия се организират с гласоподаване по пощата от 20 февруари до 30 март, като правото да гласоподават присъствено е предоставено само на жителите на индианските резервати. Очаква се президентът Джо Байдън да завоюва всичките делегати на Демократическата партия.

На същиските президентски избори през ноември обаче успеха съвсем несъмнено ще бъде за номинацията на републиканците. Последният демократ, спечелил изборите в Северна Дакота, е Линдън Джонсън - през 1964 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР