Домът за стари хора в „Драгалевци” не трябва да съществува

...
Домът за стари хора в „Драгалевци” не трябва да съществува
Коментари Харесай

Закриват Домът на ужасите в „Драгалевци”

Домът за остарели хора в „ Драгалевци” не би трябвало да съществува от 1 януари 2022 година. Това сподели пред NOVA Николина Иванова от Агенцията за качество на обществените услуги.

В предходно предаване бяха показани околните на 90-годишен мъж, които описаха по какъв начин са прибрали възрастния човек със синини и охлузвания.

След репортажа последва вълна от сигнали за принуждение в дома. Местни поданици пък описаха, че по през целия ден оттова ехтели писъци и крясъци за помощ.

След репортажите от Агенцията за качество на обществените услуги са се самосезирали.

„ Но това не е първата инспекция, която вършим в този дом. През август проверихме още 49 частни домове за остарели хора, това се прави за първи път в България”, сподели Николина Иванова. И посочи, че Агенцията е основана през 2020 година. Проверката в дома в „ Драгалевци” е била рутинна.

„ Установихме, че не се съблюдават стандартите за качество на обществените услуги. Направихме наставления. Но тогава не установихме насилие”, сподели Иванова.

Констатирано било обаче, че няма налична среда за хора с увреждания.

„ Имаше остарели хора, хора с деменция и шестима с психологични разстройства. Това е безусловно неприемливо по правилата”, изясни Иванова.

Предписания са били издадени, срокът за осъществяването им е бил в края на септември. Последвала втора инспекция.

„ Предписанията не бяха изпълнени и е публикуван акт”, изясни Иванова.

Със случая са осведомени и органите на Министерство на вътрешните работи, които също са взели участие в инспекцията. Според Иванова и от Министерство на вътрешните работи са се самосезирали.

„ Съгласно закона до 31 декември всички частни снабдители на услуги би трябвало да бъдат лицензирани от Агенцията за качество. Въпросният снабдител няма да има публикуван лиценз, тъй като към този момент не съблюдава стандартите за качество. Тоест на 1 януари идната година този дом не би трябвало да съществува, даже нищо друго да не се случи”, сподели Иванова.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР