Домашната лютеница е един от най-вкусните варианти на зимнината. Тя

...
Домашната лютеница е един от най-вкусните варианти на зимнината. Тя
Коментари Харесай

Най-перфектната рецепта за домашна лютеница

Домашната лютеница е един от най-вкусните разновидности на зимнината. Тя се употребява и от дребни, и от огромни. Дали за закуска, или за вечеря, лютеницата участва на трапезата. Вече съществуват най-различни типове и е необятно публикувана във всички супермаркети, само че най-вкусна си остава домашната лютеница от детството. А приготването й не е толкоз мъчно, просто би трябвало да отделите малко време. Така ще знаете, че си подсигурявате първокласен и апетитен артикул за цяла зима.

Ние ще ви предоставим лесна и вкусна рецепта за домашна лютеница.

Какво ви е належащо?

Ето и продуктите, които би трябвало да си набавите за приготвянето на рецептата:

·         10 кг чушки;

·         7 кг домати;

·         3 супени лъжици сол;

·         1 чаена лъжица кимион;

·         4 кг патладжан;

·         1 чаена чаша олио;

·         1 супена лъжица черен пипер;

·         1 чаена лъжица захар.

Приготвяне

Приготвянето на лютеницата минава през няколко стъпки:

Първо:

На първо място би трябвало да приготвим доматено пюре. Горепосоченото количество домати ще ни е задоволително за към 2 кг доматено пюре. Препоръчваме ви по-узрели и месести домати. Измивате, обелвате и смилате. Като може да мелите с мелачка, кухненски робот или както сметнете за добре. Полученото пюре изсипвате в тенджера и слагате на котлона до втвърдяване. Не е изключен разновидността да употребявате готово пюре от магазина, само че не подсигуряваме, че усетът на лютеницата ви ще е толкоз добър.

Второ:

Втората стъпка е изпичането на чушките и патладжаните. Отново, може да го извършите по най-удобния за вас метод – чушкопек, на плам, барбекю и така нататък След изпичането е време да обелите зеленчуците и да ги оставите да се изцедят. Смилате ги с уреда, който притежавате, като е добре да не станат на пюре, ами на дребни части, с цел да може да получите достоверна лютеница.

Трето:

Моментът на варенето. Ако имате градина, използвайте огнище, а в случай че нямате – не пречи да я сварите в кухнята ви. Трябва да вземете под внимание обаче, че при варене лютеницата пръска. Ако я приготвяте в кухнята, използвайте допустимо най-дълбокия съд, който притежавате, с цел да си спестите петна по стените и в допълнение разчистване. Вариант е също да разделите сместа в по-малки съдове и да я варите на няколко пъти.

Започвате с чушките и патладжаните, оставяте да заврят за към 10 мин при непрестанно бъркане. Когато водата изври, добавяте доматеното пюре и продължавате по същия метод още 10 мин. След това добавяте олиото и останалите подправки и разбърквате в продължение на 5 мин. или до момента в който сместа не се сгъсти задоволително. Как да разберете това? Има трик, с който може да разберете дали лютеницата е задоволително сгъстена – при безредие би трябвало да остане диря, която открива дъното. Сипвате в бурканчета още до момента в който е гореща, затваряте и е време да заварите бурканите. На дъното на съда поставяте хавлиена забрадка, нареждате бурканите и сипвате вода. Слагате на котлона и чакате да заври. След като водата заври, изчакайте 15 мин и сте подготвени.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР