Докога ще оглавяваме негативните класации на ЕСБългария отново е на

...
Докога ще оглавяваме негативните класации на ЕСБългария отново е на
Коментари Харесай

България - на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда

Докога ще оглавяваме отрицателните ранглисти на Европейски Съюз

България още веднъж е на дъното в Европейския съюз по възнаграждение на труда. Докога ще оглавяваме отрицателните ранглисти на Европа и ще стигнем ли румънците? Отговори на тези въпроси потърсиха гостите в „ Здравей, България ” - членът на УС на БСК Иван Велков, Християн Петков, действен шеф на кариерен уебсайт, зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев и Мария Стоева, експерт по човешки запаси в компания за асортимент на личен състав, съобщи Нова тв.

Данни на Евростат демонстрират, че в страната ни минималната работна заплата е надалеч под тези в доста европейски страни. У нас тя е 398 евро. За съпоставяне – в Гърция МРЗ е 832 евро, в Румъния – 606 евро, а на върха на класацията е Люксембург с 2387 евро.

По думите на Мария Стоева по-коректно би било да се съпоставят междинни работни заплати, а не минимални. Специалистът по човешки запаси твърди, че растежът по този параметър у нас за последното тримесечие е бил максимален от целия Европейски съюз.

1879 лв., или 960 евро, е междинната заплата у нас, а в Европа тя е 1916 евро.

Според някогашния обществен министър Христина Христова инфлацията се чака да остане двуцифрена доникъде на годината, а идващото държавно управление би трябвало да изготви пакет от ограничения, които да бъдат вярно ориентирани.

Експертите са безапелационни, че сравняване по идентични браншове или географски сходни обитаеми места би било по-коректно, в сравнение с това на минимални работни заплати.Според бизнеса ключът към по-високи заплати е повишение на продуктивността и вложенията у нас.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР