Докато войната в Украйна се проточва, въпреки наложените от САЩ

...
Докато войната в Украйна се проточва, въпреки наложените от САЩ
Коментари Харесай

Брахма Челани*: Стратегията на Байдън се проваля

Докато войната в Украйна се проточва, макар наложените от Съединени американски щати невиждани наказания против Русия, на Запад към този момент се усеща " умората от Украйна ". Според нова анкета на CNN-SSRS множеството американци се опълчват на желанието на Конгреса да изпрати спомагателна военна и икономическа помощ за Киев. 
По-лесно е да финансираш и въоръжаваш една страна, когато нещата вървят добре. Но контраофанзивата на Украйна против окопалите се съветски нашественици се проваля, макар че Западът образова и оборудва украинските формирования с нови оръжия за десетки милиарди долари. 
След началото на нашумялата контраатака при започване на юни, Украйна загуби цели 20% от новодоставеното въоръжение единствено през първите две седмици. Зациклилата контраатака попари очакванията на НАТО за огромен боен пробив против Русия, която окупира съвсем една пета от Украйна. 
Междувременно неналичието на прогрес в контранастъплението слага президента Джо Байдън в затруднено състояние. Но вместо да премисли тактиката си, той просто хвърля от ден на ден пари и се надява на знамение - възможен пробив на бойното поле против съветските сили или политически катаклизми в Москва. 
Само разговорът и дипломацията могат да спрат войната, която, за разлика от предходни военни нахлувания в суверенни страни, провокира световно влияние под формата на по-високи цени на храните и горивата и нараснала инфлация. Това значително се дължи на обстоятелството, че спорът се оформи като прокси война сред великите сили, изправяйки Русия против водения от Америка блок.
И до момента в който държи вратата за дипломация с Русия затворена, Байдън умолява Китай да стабилизира китайско-американските връзки посредством директни договаряния. Президентът изпрати поредност от висши чиновници в Пекин това лято, в това число шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бърнс, държавния секретар Антъни Блинкен, министъра на финансите Джанет Йелън и " царя на климата " Джон Кери. 
Липсата на съответни резултати от тези визити за коригиране на огради докара до необявено пътешестване до Пекин на Хенри Кисинджър - 100-годишния някогашен държавен секретар, който насърчи администрацията на Байдън да одобри по-помирителен метод към Китай. 
Колкото повече Съединените щати задълбочаваха присъединяване си във войната в Украйна, толкоз повече Байдън се опитваше да успокои Китай с вярата да предотврати китайско-руската ос против Америка.   
Предвожданите от Америка наказания против Русия обаче оказват помощ за напредъка на комерсиалните и стратегически ползи на Китай, без да въздействат на военната машина на Кремъл или да тласнат Владимир Путин към масата за договаряния. Доклад на основаната във Вашингтон фондация " Свободна Русия " назова Китай " най-големия печеливш " от западните наказателни ограничения против Москва. 
По-зловещото е, че неуспехът на най-строгия режим на наказания в света, целящ да накара Русия да се подчини, може да насърчи експанзионистичните проекти на Китай към Тайван, откакто сходни наказания против Пекин биха имали още по-малко влияние. В последна сметка стопанската система на Китай е към 10 пъти по-голяма от тази на Русия. Както Путин беше явен по отношение на проектите си за навлизане в Украйна, по този начин и китайският президент Си Дзинпин е явен по отношение на възможното усвояване на Тайван. 
Дипломатическите старания за съглашение за преустановяване на огъня би трябвало да бъдат естествено разследване от актуалната военна невъзможност в Украйна. Корейската война (1950-1953) бе в задънена улица за две години, преди да бъде подписано съглашение за помирение. Подобно дълго закъснение за реализиране на спокойно съглашение в актуалната война би донесло още по-голямо опустошаване на Украйна. 
Вярно е, че Съединени американски щати се ангажираха да възстановят суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Въпреки това, с дребна вяра да принуди Русия да се отдръпна от териториите, които е окупирала в източната и южната част на Украйна, продължителна война не е в полза на Америка. 
Точно както Студената война сътвори Източна и Западна Германия, Северен и Южен Виетнам и към момента съществуващите Северна и Южна Корея, евентуалният излаз от сегашната война, колкото и противен да наподобява, би бил следният: украинска територия, следена от Русия, която ще е стратегически буфер на Москва против НАТО, и Украйна, която ще е обвързвана с НАТО, само че няма да е в него... > * Брахма Челани е геостратег, коментатор и създател на девет книги, в това число наградената " Вода: Новото полесражение на Азия " >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР