Добрич. Над 292 млн. лв. безвъзмездни средства са привлечени в

...
Добрич. Над 292 млн. лв. безвъзмездни средства са привлечени в
Коментари Харесай

Над 292 млн. лв. безвъзмездни средства са привлечени в област Добрич в рамките на програмния период 2014-2020 г.

Добрич. Над 292 млн. лева безплатни средства са привлечени в област Добрич в границите на програмния интервал 2014-2020 година Данните от напредъка в работата по оперативните стратегии на национално и регионално равнище бяха показани на конференция от екипа на Областен информативен център - Добрич, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . От началото на отчетния интервал в региона са подписани 817 контракта за над 231,3 млн. лева безплатна финансова помощ. От тях 80% са действително изплатени на бенефициентите. Област Добрич се подрежда на трето място в Североизточния регион на обмисляне след областите Варна и Шумен.

Към 1 декември 2021 година в развой на осъществяване са 508 контракта на обща стойност 158, 217 млн. лева Стойностите не включват дейностите по Програмата за развиване на селските региони. През тази година е почнало осъществяването на 152 плана за 11,5 млн. лева Най-много утвърдени планове през програмния интервал и през настоящата година има по Оперативна програма „ Иновации и конкурентноспособност “ - 499 за 24,9 безплатна финансова помощ (БФП). От тях 453 плана за 8,9 млн. лева са по процедурите за поддръжка на предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19. Останалите 6 плана в осъществяване са ориентирани към възстановяване на индустриалния потенциал, повишение на осведомителния и информационен потенциал и създаването на новаторски артикули. Със 71 контракта за 18,9 млн. лева БФП на второ място се подрежда Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “.

В развой на осъществяване са най-вече планове за даване на интегрирани социално-здравни услуги на деца до 7 година, лица с увреждания, в това число такива, сложени под карантина, също за образование и обезпечаване на претовареност на безработни.

Общините град Добрич, Добричка, Крушари, Тервел и Шабла ще извършват действия за превантивни ограничения против разпространяването на COVID-19, като обезпечаване на персонални защитни средства, стерилизация на сградния фонд и адаптиране на обществената услуга при въвеждане на отдалечена форма на даване. Общините Добрич и Генерал Тошево, като бенефициенти по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година са договорили 34,59 лева БФП за 18 плана. Те сполучливо са завършили 13 плана за повишение на енергийната успеваемост на публични и жилищни здания, възобновяване и модернизиране на просветителната инфраструктура и други.

С поддръжката на Оперативна програма “Регионално развитие” е разкрита обществената услуга „ Наблюдавано жилище “, а в развой на ремонт е постройката, в която ще се обитава приюта за бездомни лица и фамилии в Добрич. През тази година са утвърдени 2 плана на Община град Добрич. В рамките на дейностите ще бъдат актуализирани концертните зали „ Добрич “ и „ Нели Божкова “. Общо средствата, които ще бъдат вложени възлизат на 1,85 лева БФП. Обновяването на зала „ Добрич “ започва публично през септември тази година. Дейностите би трябвало да приключат до лятото на 2023 година През същата година ще завърши и обновяването на Огледална зала „ Нели Божкова “.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР