До неотдавна се смяташе, че хората са единствените бозайници, които

...
До неотдавна се смяташе, че хората са единствените бозайници, които
Коментари Харесай

Човекът не е единственият бозайник, който си „отглежда“ храната

До наскоро се смяташе, че хората са единствените бозайници, които се занимават със земеделие. След последните открития на зоолозите излиза наяве, че едни дребни симпатични волни гризачи се грижат за растенията, които ще употребяват за храна.
Равнинните гофери (Geomys pinetis) практикуват примитивна форма на земеделие. Учените изследвали поле, осеяно с доста дупки, направени от дребните гризачи. Станало ясно, че те не просто събират корените на дълголистния бор, които прорастват в убежищата им – те ги култивират. Дълги стотици метри, тези криволичещи тунели непрестанно се модифицират и преработват, а и се торят.
Въпреки че има прочут теоретичен спор по отношение на това какво съставлява земеделие и какво не, откривателите показват няколко ясни индикации, че гоферите знаят какво вършат, когато става въпрос за стопанисване на корените.
Според биолога Франсис Пуц от Университета на Флорида, югоизточните равнинни гофери са първите бозайници, за които излиза наяве, че се занимават с примитивно земеделие. Той напомня, че „ фермери " има измежду някои типове мравки, бръмбари и термити, само че до момента не се е знаело, че за земята се грижат и гризачите.
Чрез проучване на растежа на боровите корени в изолирана част от тунелната мрежа на гофери, откривателите стигнали до извода, че коренът, възходящ там, може да обезпечи 20-60 % от дневните калории, нужни на гризачите. Поддържането на тези тунели в положение комфортно за развиване на кореновите системи, за отбрана на реколтата, лишава на животинките доста време и сила. 
След като корените прокарат в дупките, растежът им се предизвиква посредством торене с „ персонални средства " от страна на гоферите. 
„ Те обезпечават тази идеална среда за напредък на корените и ги наторяват с отпадъците си “, споделя зоологът Вероника Селдън от Университета на Флорида.
Корените са единственият източник на храна, с който гоферите разполагат и рядко пречат на човешките действия. Те са значими „ инженери на екосистемите “ - аерират почвата, до момента в който ровят и връщат хранителни субстанции на повърхността.
Изследването е оповестено в Current Biology.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР