До момента тестовете за учениците са разпределени в няколко области,

...
До момента тестовете за учениците са разпределени в няколко области,
Коментари Харесай

Денков: До сряда няма да можем да доставим тестове в някои области

До момента тестванията за учениците са разпределени в няколко области, като приоритет бяха по-отдалечените такива. За страдание обаче до сряда не всички области ще получат проби. Това сподели министърът на образованието Николай Денков.

По думите му идната партида от 200 хиляди теста се намира на границата, само че не е ясно по кое време тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области. Всичко зависи и от доставчиците, сподели още той. 

" Няма нищо съдбовно в това, че тестванията няма да дойдат в точния момент. Не е казано, че наложително всички възпитаници би трябвало да се завърнат в клас от сряда ", изясни министърът. 

Николай Денков беше безапелационен, че до момента в който той е отпред на просветното министерство няма да има наложително тестване на възпитаници или учители. 

" Моята съществена цел е да създадем безвредна среда за присъствено образование, все още това само е допустимо посредством тестването. Не става въпрос единствено кого заразяват децата, би трябвало да пазим и тяхното здраве. Официалната статистика сочи, че досега 17 деца са изгубили живота си заради вируса. За предходната година умрелите учители с COVID-19 са над 110 ", сподели Денков пред Нова телевизия. 

Във връзка с метода на осъществяване на тестванията за най-малките Николай Денков изясни, че е належащо децата да не употребяват храни и питиета 30 минути преди вземането на тестът. 

" Пробите ще се взимат в класната стая, двама души могат да създадат тестванията и в границите на 15-20 минути всички проби ще са заредени, а резултатите забележими. При позитивен тест на някое дете, то ще бъде изпратено у дома и е належащо да бъде известен персоналният доктор. До 24 часа би трябвало да бъде изработен и втори тест в лаборатория, чиито данни се записват в съответните здравни управляващи ", изясни той. 

Министърът разяснява още, че поетапно следва завръщане в класните стаи и на учениците от по-горните класове. 

" След като системата с тестванията за най-малките проработи, ще помислим за връщане на децата от 5-ти до 7-ми клас, дружно с тези от 12-ти клас, а по-късно и на учениците от 8-ми до 10-ти ", изясни той. 

Тестването раздели родителите

на учениците от 1 до 4 клас, които се образоват отдалечено, имаха период до 12 ч. през днешния ден да заявяват документално дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично, с цел да могат да учат присъствено.

Родители на възпитаници от столичното 105 СУ “Атанас Далчев “ изпратиха протестно писмо до президента Румен Радев, министъра на образованието Николай Денков и здравния министър Стойчо Кацаров. Те настояват тестването на децата им да се прави в домашни условия, с цел да се избегнат душевен контузии. На митинг излязоха пък в Бургас. 

Според други пък, тестването на децата е добра и безобидна мярка, която ще разреши на учениците да се образоват в естествена среда, а на родителите да работят. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР