До момента петима служители на МВР са признали, че евентуално

...
До момента петима служители на МВР са признали, че евентуално
Коментари Харесай

Петима полицаи са признали, че са превишили правата си по време на протеста на футболните фенове

До момента петима чиновници на Министерство на вътрешните работи са признали, че вероятно са надвишили своите права по време на митинга на футболни почитатели против ръководството на БФС в четвъртък.

 

Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов пред " Нова телевизия ". В обществените мрежи бяха показани видеоклипове, на които се вижда по какъв начин служители на реда демонстрират непредизвикана експанзия към протестиращи на разнообразни места в центъра на града.

 

В деня след митинга от " Продължаваме промяната - Демократична България " желаеха оставката на Стоянов, а от ГЕРБ и Движение за права и свободи го опазиха. Стоянов отхвърли да я подаде. Потвърди обаче, че по време на митинга е бил на прожекция на филм за телефонните измами.

 

" Аз съм политическата фигура в министерството, нямам отговорности да участвам на терен. Никога министър в предишното не е участвал на такова произшествие, мероприятие или събитие ", повтори тезата си през днешния ден министърът. Попита някой наясно ли е къде е бил кметът на регион Средец (Трайчо Трайков - бел ред.) по време на митинга. " Беше на няколко метра от мен ", съобщи той.

 

Стоянов сподели, че е подал на премиера Денков информация, която самият той е получил от ръководителите, които са били на терен. Те се чули рано сутринта на идващия ден.

 

" Според тях Министерство на вътрешните работи се оправи. Това споделих и на Денков. Впоследствие видяхме клипчетата, които се появиха за вероятно превишаване на правата на полицейски чиновници ", сподели Стоянов.

 

Добави, че не толерира подобен вид държание на полицейски чиновници. Проверка се прави от инспектората към Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция " Национална полиция ". Ако се постанова, ще бъде сезирана и прокуратурата, уточни Стоянов.

 

Той благодари на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, че не са позволили да се стигне до човешки жертви. Според Калин Стоянов министър председателят е прибързал с желаната оставка на заместник-министъра Стоян Темелакиев.

 

" Това е преждевременно решение към оня миг. Много разчитах на този човек. Аз съм се доверил на тези хора и те бяха на терен ", сподели Стоянов.

" Не е редно да получаваме оценка от хора, някои от които не знаят какво значи абревиатурата Министерство на вътрешните работи. Не имам предвид премиера изрично ", добави Стоянов.

 

Вътрешният министър сподели, че на следващия ден ще има среща сред него, премиера и вицепремиера Мария Габриел. По-рано през днешния ден министър председателят Денков съобщи, че ще третира Стоянов по отношение на дейностите му по сигналите за полицейско принуждение.

 

Припомняме, че имаше брутални случаи на принуждение от служителите на реда, които бяха публикувани в обществените мрежи. Видео демонстрира по какъв начин служители на реда нахлуват в заведение против Министерството на спорта и стартират да извеждат хората от вътрешната страна. Те ги бутат жестоко като даже събарят някои от тях на земята. Вижда се и по какъв начин еднообразен бие с палка мъж, лежащ на земята в заведението. Хората напущат мястото очевидно изплашени, някои са с вдигнати ръце, а други даже не съумяват да облекат и връхната си дреха в суматохата. Органите на реда " приканват " бавещите се с удари по гърба с палката. На едно от видеата се вижда по какъв начин мъж е прегърнал жена и се пробва да я изведе от заведението, без да пострада.

 

На друго видео се вижда по какъв начин служители на реда са обкръжили група хора в уличка. Кадрите разгласява дългогодишният ръководител на Националния клуб на последователите на " Левски " Степан Хиндлиян, само че са споделяни и от доста други възмутени консуматори във фейсбук

 

" Аре, бе, мъже ли сте? ", крещи един от униформените и размахва палката си.

" Всички на земята ", крещи различен служител на реда, след което полицията се насочва гневно към събралата се навалица, която заляга на земята.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР