До 270 000 души може да избягат от Судан в

...
До 270 000 души може да избягат от Судан в
Коментари Харесай

ООН: До 270 000 бежанци от Судан може да се насочат към Чад и Южен Судан

До 270 000 души може да избягат от Судан в Чад и Южен Судан, откакто в страната беше контрактувано 72-часово преустановяване на огъня, съобщи през днешния ден службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), представена от Франс прес.

Лаура ло Кастро, представител на ВКБООН в Чад, заяви, че в граничещата със Судан страна към този момент са пристигнали 20 000 бежанци. Службата чака " в най-лошия случай " броят им да доближи 100 000, добави тя, представена от Българска телеграфна агенция.

От друга страна, " в Южен Судан най-вероятният сюжет е 125 000 завърнали се южносуданци и 45 000 бежанци ", съобщи на брифинг представителката на ВКБООН в тази страна Мари-Елен Верни.

Воюващите страни в Судан са се споразумели за 72-часово преустановяване на огъня от среднощ. Това е следващото помирение, което се афишира след експлоадирането на сраженията по-рано този месец, само че нито едно от тях досега не е спазвано. В конюнктура на ескалация редица страни не престават евакуацията на свои жители от Судан.

" Горди сме с извънредно добре осъществявания ангажимент на личния състав на нашето посолство, които се оправиха с кураж и професионализъм. Удовлетворени сме от качествата на нашите чиновници, които ги изведоха сполучливо на безвредно място. Благодарим на Джибути, Етиопия и Саудитска Арабия, които оказаха неоценима помощ за интервенцията ни по евакуация ", сподели съветникът по сигурността - Джейк Съливан.

Очертава се бежанска вълна - десетки хиляди се пробват в интервал на краткотрайно мъртвило да изоставен Судан. Конфликтът е сред водачите на постоянната войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка.

" Жестоки боеве се водят там. И по пътя ни имаше обстрел. Затова тръгнахме през пустинята и през Касала, Източен Судан, стигнахме до пристанището ", показа евакуираният саудитец Фахед Алшейл.

Генералният секретар на Организация на обединените нации предизвести, че насилието сред враждуващите страни в Судан " може да обхване целия район и отвън него ", съобщи БГНЕС.

Антониу Гутериш насочи посланието си на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, управлявано от съветския външен министър Сергей Лавров.

На съвещанието, отдадено на многостранните връзки, Гутериш съобщи, че обстановката в Судан " продължава да се утежнява ".

Заради рецесията в Судан: Съединени американски щати разполагат екип за бързо реагиране

Най-малко 427 души са убити и съвсем 4000 са ранени в десетдневните сражения сред силите, лоялни на двама съперничещи си генерали.

" Насилието би трябвало да спре. То рискува да докара до пагубен пожар в Судан, който може да обхване целия район и оттатък него ", съобщи той.

Гутериш добави, че е " в непрекъснат контакт със страните в спора и ги прикани да понижат напрежението и да се върнат на масата за договаряния ".

" Всички ние би трябвало да създадем всичко, което е по силите ни, с цел да измъкнем Судан от ръба на пропастта ", сподели той и повтори апела си за преустановяване на огъня.

Министерство на външните работи: Предприети са всички ограничения за безвредната евакуация на българите в Судан

Коментарите му пристигнаха, откакто Организация на обединените нации съобщи, че ръководителят на задачата ѝ Фолкер Пертес ще остане в Судан макар всеобщата евакуация на чужденците от страната.

" Нека бъда явен: Организация на обединените нации не напуща Судан ", съобщи Гутериш, като добави, че международната организация " преконфигурира наличието си в Судан, с цел да може да продължи да поддържа суданския народ ".

" Нашият ангажимент е към суданския народ, в поддръжка на желанията му за спокойно и несъмнено бъдеще. Ние сме с тях в този ужасяващ миг ", сподели той.

Според неназован посланик Англия е поискала изключително съвещание на Съвета за сигурност по отношение на Судан, което се чака да се организира на следващия ден.

" С Божията помощ към този момент сме в сигурност, откакто дълго пътувахме от Хартум до порт Судан. После още 20 часа до Джеда ", сподели евакуираният ливанец Сухаиб Айча.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш насочи предизвестие: " Насилието би трябвало да спре. Има риск то да обхване целия район и да се разпростре отвън него ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР