Дневни центрове за деца с увреждания не разполагат с рампи

...
Дневни центрове за деца с увреждания не разполагат с рампи
Коментари Харесай

Центрове за инвалиди без рампи и логопед

Дневни центрове за деца с увреждания не разполагат с рампи за инвалидни колички, рехабилитатори и логопеди. Това демонстрират резултатите от инспекциите на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), оповестява „ Монитор “.

Инспекциите на профилираните институции бяха разпоредени от премиера Бойко Борисов след среща с хората с увреждания през лятото, на която те се оплакаха, че услугите не са на равнище.

Освен неналичието на рампи, в някои от постройките на центровете няма и парапети за подкрепяне на трудноподвижните подрастващи, посочили инспекциите. Проблем с наличната среда е открит в 5 от всички 92 профилирани институции в страната. На места инспекторите са установили и липса на усамотение на децата при къпане, както и неспособност вратите на тоалетните, употребени от малчуганите, да се отварят от личния състав при произшествие. В 3 от дневните центрове пък въобще не били планувани логопеди, рехабилитатори и психолози, а в други два числеността на личния състав не била съобразена с ползвателите на услугата.

Поради неналичието на физеотерапевти и рехабилитатори, в някои от центровете невролози или лекари с приета компетентност по психиатрия назначавали рехабилитацията на децата. По закон всяка от профилираните институции е задължена да има възпитател, логопед, психолог, детегледач, рехабилитатор и обществен служащ. Наемането на квалифицирани експерти в част от центровете обаче се оказва съвсем невъзможна задача.

„ В някои дневни центрове се наемат външни експерти на цивилен контракт за задоволеност на потребностите. Обикновено става дума за педагози, психолози, ерготерапевти, музикотерапевти. За някои от децата в дневните центрове пък психичната и логопедичната поддръжка се обезпечава в сродни обществени или просветителни услуги “, разясняват от Агенцията за протекция на детето. Служителите в тестваните центрове споделили пред инспекторите още, че има потребност от експерти, които умеят да работят с деца аутисти, тъй като те не се чувствали готови, а броят им с всяка година нараствал. Именно обезпечаването на образование на личния състав в част от профилираните институции е друго установено нарушаване при инспекциите им. Сред заключенията на инспекторите е и че не може да бъде обезпечена подготовка за трудова активност на децата с увреждания, тъй като в страната ни нямало експерти, които да оценят капацитета им.

Затруднение с набирането на личен състав за центровете се следи освен в огромните градове, само че и в дребните обитаеми места, като най-сериозен е казусът със обществените служащи, психолозите, логопедите и трудотерапевтите. Текучеството в областите Пловдив, Бургас, Хасково и Смолян се дължи на стопански добре развития пазар на труда. Причината е, че експертите се насочват към сфери с по-добро възнаграждение, показват от ДАЗД.

В дребните обитаеми места, като селата Асеновец и Добромирци и градовете Ракитово, Ивайловград и Панагюрище, пък въобще нямало експерти, с които да бъдат обезпечени центровете. В нито един от центровете не е установен проблем във връзка с обезпечаването на здравословно хранене и оказване на първа долекарска помощ, прецизираха от организацията. Материалната база и обзавеждането на профилираните институции били съобразени с възрастта и характерните потребности на децата, само че при някои от тях имало дефицит на пространства, нужни за провеждането на по-качествената самостоятелна работа или за отмора и сън на децата, споделят от организацията.

Инспекторите акцентират още, че родителите споделили пред тях, че с помощта на услугата децата им към този момент се социализират и се усъвършенстват здравословно, просветително и прочувствено.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР