Днес Светозар Богдановски от Северна Македония е сред най-прочутите лютиери

...
Днес Светозар Богдановски от Северна Македония е сред най-прочутите лютиери
Коментари Харесай

Художник става лютиер, защото няма пари да купи цигулка на сина си

Днес Светозар Богдановски от Северна Македония е измежду най-прочутите лютиери в света, само че повода да стартира да създава музикални принадлежности преди 30 години, е че не е имал опция да купи цигулка на сина си.

Художник по обучение, лютиер по предопределение. Светозар Богдановски към този момент 30 години създава цигулки. Прави ги в ателието си в Северна Македония, само че инструментите му се продават по целия свят.

Всичко стартира, когато синът му Костадин се оказал надарен дребен цигулар. Семейството, обаче, нямало пари, с които да му купят лична цигулка и бащата взема решение да я създаде самичък.
Светозар Богдановски, лютиер: Трябваше да дам опция на сина си да се развива като музикант. А с цел да бъдеш добър музикант, би трябвало да имаш добър инструмент. А аз нямах финансовата опция да му го осигуря.
Днес порасналият към този момент Костадин е професионален цигулар, а татко му - фамозен лютиер. Внася си дървесина от Босна и основава и точни копия на цигулките на фамозния Антонио Страдивариус. Бившият художник продава някои от инструментите си за по няколко десетки хиляди $, а макар, че е основал над 700, твърди, че нито една цигулка не е безусловно същата. Както е и при хората.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР