Днес се открива приемът по украинската помощ, към която земеделските

...
Днес се открива приемът по украинската помощ, към която земеделските
Коментари Харесай

Много добра новина за работещите в този отрасъл! Ще има облаги за тях

Днес се открива приемът по украинската помощ, към която земеделските производители имат засилен интерес. Директорите на Областните дирекции " Земеделие " би трябвало да провеждат прецизен режим на работа, с цел да може в период да се обработват подадените документи и оттова да се придвижат бързо към Държавен фонд " Земеделие “ и да се пристъпи към погашение на средствата. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на работна среща в град Хисаря с шефовете на 28-те Областни дирекции " Земеделие “, управлението и специалисти на " Напоителни системи “ ЕАД, Националната работа за препоръки в земеделието и други представители на структури от системата на Министерство на земеделието и храните, оповестиха от ведомството.

Във връзка с водата за напояване и пасторализма министър Вътев осведоми присъстващите, че общата работа с Министерството на околната среда и водите се движи по проект и напредва. " Намерена е работеща формула за напояване на най-много аграрни площи, с цел да може да се създава конкурентна селскостопанска продукция. Ако развиваме сполучливо поливно земеделие, ще може да се ограничи и наличието на вносни плодове и зеленчуци в потребителската кошница и ще можем да консумираме български “, означи министърът. Той още веднъж посочи, че достъпът до вода за напояване би трябвало да бъде обвързване на страната по отношение на земеделските производители.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев напомни, че в Министерство на земеделието и храните бе възобновена дирекция " Хидромелиорации “, която е извънредно значима, тъй като работата по възобновяване на поливното земеделие в страната е доста виновна.

Изпълнителният шеф на " Напоителни системи “ ЕАД Снежина Динева заяви, че тази година авансово декларираните от земеделските производители поливни площи са към 40 хиляди дка повече. Една от аргументите за това са 24-те плана за рехабилитация на поливната инфраструктура, които ще създадат по-ефективно потреблението на водата.

Министър Вътев означи и основното значение на Националната работа за препоръки в земеделието за информиране на земеделските стопани с настоящите промени в нормативната уредба, в това число в Закона за собствеността и използването на земеделските земи. Промените ще окажат и обществен, и демографски резултат, разяснява министърът. Той акцентира, че измененията ще улеснят както активността на локалните аграрни производители, по този начин и на животновъдите, които ще могат да употребяват пасищата до съответния животновъден обект. Крайната цел е да има повече български артикули на трапезата, съобщи министър Вътев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР