Днес се навършват точно 12 години от позорния арест на

...
Днес се навършват точно 12 години от позорния арест на
Коментари Харесай

Николай Цонев пред Lupa.bg 12 години след ареста си: Получих повече поздравления за задържането на Борисов, отколкото за имения си ден

Днес се навършват тъкмо 12 години от позорния арест на някогашния боен министър Николай Цонев дружно със арбитър Петър Сантиров и тогавашния главсек на финансовото министерство Тенчо Попов. Промени ли се правораздаването у нас за този дълъг интервал на смени на властта, промени в законите, рецесии на държавността, Lupa.bg беседва с Цонев.

Показаното задържане на тримата бе осъществено на 1 април 2010 година от тогавашния зам.-градски прокурор на София Роман Василев. Цонев бе упрекнат за корупционна скица при сключването на договорка за построяването на оптичен кабел за потребностите на МО.

Впоследствие, през 2015 година и тримата потърпевши от дейностите на държавното обвиняване бяха изцяло оправдани и на последната инстанция. А Цонев осъди страната за 100 000 лв. през 2018 година За ареста (видео от него след изявлението - б.а.) и употребяваните способи по задържането в адвокатската фирма на брачната половинка на Попов Роман Василев получи... неодобрение от пленума на Висш съдебен съвет.

- Г-н Цонев, 12 години след ареста Ви, по какъв начин гледате от дистанцията на времето на събитията тогава и дейностите на държавните органи и изречението, което Ви бе казано тогава - " Вие сте безспорен нарушител "?

- Истината е, че даже не се бях сетил, че през днешния ден имам " годишнина ". Чувствам се като безспорен невинник.

- Ако в този момент се срещнете очи в очи с някогашния зам.-градски прокурор на София Роман Василев, какво бихте му споделили?

- Честно казано, не съм мислил по този въпрос... Какво бих му споделил... Той едва ли е осъзнал какво е направил.

- Защо?

- Специално в прокуратурата ги сортират подобен вид - хора, на които постоянно другите са им отговорни. За всичко.

Те не са естествени обвинители, те по предписание са обвинители на всички за всичко. Не са обвинители, които биха търсили доказателства. А просто те упрекват и те гонят до дупка. Това е нашата прокуратура. Не забравяйте, че се търсят и доказателства в интерес на обвинения.

- Нещо трансформирало ли се е за една декада време?

- Напротив. Прокуратурата през днешния ден е още по-силова, в сравнение с преди 10 години.

- С какво се занимавате през днешния ден, занимавате ли се с партийно строителство или към този момент сте в ролята на непряк наблюдаващ на процесите, изключително трагични в последните седмици в страната?

- Работя по своите действия. Но не се занимавам с партийно строителство (смее се -б.а.). А и нямам такива проекти.

- Но подкрепихте предходната година интензивно, освен това за всички национални избори, партията на Слави Трифонов " ИТН " посредством Вашата групировка " Нова опция ". Как се оправят съгласно Вас министрите на Има Такъв Народ към днешна дата?

- Вижте, аз нямам директен взор върху дейностите, които правят, тъй като не съм част от Има Такъв Народ. Аз и не вземам участие в техните мероприятия и сбирки. Няма по какъв начин да имам директни наблюдения.

- Остава ли поддръжката към Трифонов и в действителност държите ли връзка с него?

- Подкрепата ми остава, да. В момента не подкрепям контакт съответно с господин Трифонов, само че се слушам с ръководителя на Парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

- Одобрявате ли новия път, смяната в страната от последната година?

- Има доста хубави моменти в новата българска политика. Например, карцерът на Бойко Борисов.

- Но дали тази сага ще има своя край?

- Не мога да кажа. Но ще споделя, въпреки и на смешка, че за ареста на някогашния министър председател получих повече поздравления, в сравнение с личния си имен ден.

- Наистина?

- Да (смее се - б.а.), изрично.

- Имате ли чувство за правдивост в този подтекст?

- Може би, в прочут смисъл, малко истина.

- Очаквате ли под първия слой, в случай че го приемем за подобен, със задържането на тримата - Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, да последва разравянето на втори, трети... И надлежно покачване на обвинявания?

- Трудно ми е да предвиждам, по простата причина, че всичко това зависи от взаимните дейности на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. А пък всички виждаме, че там синхрон няма.

- Само след промяната на основния прокурор ли се вижда възможното развиване на тези проблеми? През този рубикон ли минава справедливостта?

- Според мен развиване на всички тези проблеми може да се чака единствено след смяна на закона. И то по този начин, че прокуратурата да има някакъв надзор над себе си. Въпросът е държавното обвиняване да не се усеща безнаказано или неконтролирано. Няма никакво значение кое е името на основния прокурор. Ако той не се усеща следен, както и да се споделя той, резултатът би бил същият. Истината е, че прокуратурата би трябвало да мине към изпълнетелната власт, с цел да стартира да носи и политическа отговорност за дейностите си. Поне това.

- В последните месеци, откогато проработи интензивно европейската прокуратура, България като че ли най-вече разчита на дейностите на Лаура Кьовеши, а не на личните си фрагменти и сили.

- Психологията на българина постоянно е такава - да чакаме постоянно някой да свърши нашата работа извън. А става въпрос за осъществяването на напълно наши отговорности.

- А и Кьовеши се занимава директно единствено с делата, касаещи европейските средства, само че не и с вътрешнополитическите/криминални истории, които не престават да насищат общественото пространство у нас.

- Абсолютно съм склонен. Имайте поради обаче, че тези, които злоупотребяват с български средства, го вършат и с европейските. Почти 100%.

- Г-н Цонев, спокоен ли сте за бойната подготовка на армията поради войната в Украйна и непрекъснатата съветска експанзия, в това число вербално изразена посредством дипломатическата й задача у нас в последно време?

- Вижте, армията и Въоръжените ни сили бяха извънредно мощно неглижирани в последните години и изключително в мандатите на Борисов като министър председател. Това не е загадка за никого.

Самото отношение на Борисов към защитата постоянно е било отрицателно. И още в първата година на неговото ръководство, в случай че си спомняте, през 2010 година, бюджетът й падна на сериозните равнища от 1,1 % от Брутният вътрешен продукт.

А откакто заплатиха самолетите (новите изтребители F-16 от Съединени американски щати, които ще се забавят най-малко до 2025 година - б.а.), започнаха да се хвалят, че е стигнал до 2 на 100. Просто... Но те са такива гербаджиите, лъжат, до момента в който са на власт, а след това упрекват другите тъкмо в неистина. Основните виновници за днешното положение на армията са точно от ГЕРБ и в това няма никакво подозрение. Естествено, че ме боли, аз съм професионален боен. Но в този момент мога единствено да следя. Ако ме потърсят за експертно мнение, консултация, несъмнено, бих ги дал. Но очевидно всички схващат, очевидно всички знаят...

- Вярвате ли, че в тази обстановка и на България се наложи да се отбранява, армията ни би се справила с остарелия си механически запас и тежки дефицити?

- Не мога да настоявам какво е положението на армията ни сега, не разполагам с вътрешна информация. А да приказвам за нея като фен извън не е вярно.

- Какво сочат Вашите лични разбори за изхода от войната?

- Работата е там, че аз също поемам информация от медиите. Всички го вършим. А знаем, че медиите едва ли отразяват войната достоверно. Въздържам се от безапелационни отзиви, тъй като нямам оперативната информация. Този въпрос може да получи съответен отговор само от членовете на държавното управление и от службите, като разполагащи с разследваща информация.

- Само че неотдавна стана ясно по какъв начин на закрито съвещание на Народното събрание депутатите ни са били осведомени категорично от службите преди началото на нашествието, освен това с огромна степен на меродавност, че не се чакат никакви военни дейности от страна на Руската федерация по отношение на Украйна. Да не се окаже, че службите ни са пробити или не се осведомят?

- Може да са толкоз пробити, че преднамерено да подават такава информация. Нали влязоха да проверяват в ДАНС в този момент, нека се разбере...

- Възможно ли е в една конструкция, на директно послушание на министър-председателя, години наред да се е развивало гнездо на шпиони?

- ДАНС е виновна за контраразузнаването и както е допустимо там да има такива хора, по този начин считам, че не е изключено във всяка работа да работят сходни. Въпросът е за какво е било позволено това.

- А освобождение на страната и службите на страната могат ли да се избавят в миналото от кремълската агентура и нейните пипала?

- Вижте, аз не мисля, че би трябвало да ги разделяме - на кремълска, вашингтонска и така нататък Истината е, че всяка разследваща работа постоянно се мъчи да се докопа до информация от друга непозната работа. Така че постоянно ще има офанзиви и постоянно би трябвало да работи контраразузнаване, с цел да ги предотврати. А дали ще може да избавим? Не имам вяра.

- В началото на седмицата шестима Ваши сътрудници - някогашни министри на защитата, подписаха взаимна декларация с гледище България да се причисли към страните от Европейски Съюз, изпратили военна помощ за Украйна. Свърза ли се с някой с Вас за това мнение и за какво не виждаме подписа Ви под него?

- Попитаха ме. И аз се въздържах да подпиша тази декларация. Предпочитам да се възпирам.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР