Днес се навършват 40 дни от смъртта на иранската млада

...
Днес се навършват 40 дни от смъртта на иранската млада
Коментари Харесай

Протести и насилие по повод 40 дни от смъртта на Махса Амини в Иран

Днес се навършват 40 дни от гибелта на иранската млада жена Махса Амини, която умря след ареста ѝ поради погрешно носене на бурка. По този мотив още веднъж имаше митинги в родния ѝ град Сакез. Стигна се до конфликти със силите на реда, които използваха даже оръжие, с цел да разпилян стачкуващите.

На 40-ия ден от гибелта на Махса Амини, която умря откакто беше задържана от иранската морална полиция, хиляди протестиращи проведоха шествие в родния ѝ град Сакез.

След възпоменанателната гала за гибелта ѝ, участниците се насочиха към гробището, където е положено тялото на младата иранка, като скандираха лозунги против режима, управляващите и духовния водач Али Хаменей. Демонстрантите издигнаха лозунги: " Жена, живот, независимост " и " Смърт на диктатора ".

Стигна се още веднъж до конфликти с полицията. Иранските сили за сигурност са стреляли с оръжие и са пуснали сълзотворен газ против протестиращите по време на траурната гала в кюрдския град Сакез, заяви правозащитната група.

" Силите за сигурност са изстреляли сълзотворен газ и са разкрили огън по хората на площад Зиндан, град Сакез ", съобщи в Twitter Hengaw, основана в Норвегия група, която следи за нарушавания на правата в Кюрдистан.

Още предходния ден иранската полиция блокира входа на Секез и ускори наличието си по улиците на града.

Представители на активистки организации настояват, че разполагат с информация за оказван напън върху фамилията на Амини да анулира всичко, обвързвано с удостояване на паметта ѝ. По данни на основаната в Норвегия организация " Права на индивида в Иран " през шестте седмици на митингите са били убити 234 души, в това число 30 малолетни.

22-годишната Махса Амини умря на 16 септември, откакто беше арестувана от моралната полиция, упрекната, че е носила погрешно хиджаб. Смъртта на момичето провокира всеобща вълна от митинги в ислямската република.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР