Днес се навършват 26 години от 10 януари 1997 г.

...
Днес се навършват 26 години от 10 януари 1997 г.
Коментари Харесай

26 години от 10 януари 1997: Революцията, която имаше за цел България да стане нормална държава - Анализи и Коментари

Днес се навършват 26 години от 10 януари 1997 година - деня, в който недоволството против държавното управление на Жан Виденов доближи връхната си точка, стачкуващи обкръжиха Народното събрание, а част от тях нахлуха в постройката.

Десетки протестиращи бяха ранени, откакто полицията и вътрешни войски със сила разпръскваха множеството пред Народното събрание.

Зимата на 1996 -1997 година е една от най-трудните за българите в най-новата ни история - страната банкрутира, левът се срутва, спестяванията на жителите са стопени, хиперинфлация и опашки за самун.

На 28 декември 1996 година Народното събрание гласоподава оставката на държавното управление на Жан Виденов, само че то продължава да извършва функционалностите си до избора на нов кабинет. На 3 януари 1997 година Народното събрание, в който болшинство има Българска социалистическа партия, отсрочва гласуването на импортираната от опозицията " Декларация за избавление на България ". На 10 януари гласуването на декларацията още веднъж е отсрочено.

На 8 януари Българска социалистическа партия към този момент е номинирала за министър председател Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета на Виденов. Чак на 4 февруари излиза наяве, че Българска социалистическа партия няма да има второ държавно управление в границите на управническия мандат и предстоят предварителни парламентарни избори.

На 10 януари 2013 година OFFNews.bg провежда полемика, отдадена на знаковата дата. В полемиката се включиха четирима от основните настоящи лица в събитията. Припомняме Ви част от разказите им, а стенограма на диалога:

Борислав Бориславов: " 9:30 ч. сутринта на 10 януари - вътрешният двор на Софийския университет се извърши и всички тръгнахме към Народното събрание - нещо, което изненада даже служителите на реда, защото те чакаха шествието да стартира в 12 ч. от НДК и още не бяха поставили загражденията. Тъй че ние оградихме с жива верига Народното събрание на няколко метра от стените на постройката. Впоследствие взехме решение да се присъединим към другото шествие ".

Тук желая отново да се върна на изказванията, че Съюз на демократичните сили е провело митингите. Няколко дни откакто започнаха митингите имаше един конфликт в ефир, когато Националният координационен съвет на Съюз на демократичните сили излезе с едно доста необичайно решение - да се изчака с предварителните избори до есента, да се остави Жан Виденов да одобри законите за валутния ръб. И прав текст споделиха, че разчитат напрежението да се поддържа от студентите. Тогава аз и представителката на синдикатите декларирахме, че нямаме никакво желание да се съобразяваме с сходно решение и желаеме оптимално бързо цялата мъка да завърши ".

Петър Якимов: " Наблюдавам една подмяна на събитията от 1997 година Първата подмяна е от страна на Българска социалистическа партия, които се пробват да обяснят, че сме свалили държавното управление на Жан Виденов. Разиграват картата, че Българска социалистическа партия е чисто, а Жан Виденов е отговорен за всичко. А това не беше по този начин. Ние не свалихме Жан Виденов, а не допуснахме да се сътвори втори кабинет на Българска социалистическа партия. Втората част от замяната е, че Съюз на демократичните сили е провело митингите. През цялото време на митингите Съюз на демократичните сили тичаше след нас. Те НЕ желаеха в оня миг да има предварителни избори. Когато за пръв път затворихме Орлов мост, незабавно дотичаха някакви фрагменти от Съюз на демократичните сили да ни питат какво вършим и да ни държат сметка какви са тези безобразия, които вършим ".

Ангел Апостолов: " 10 януари беше първата гражданска война. Тези, които участваха в нея не получиха никакви услуги. А дори и тези, които се пробваха, не съумяха. Това беше гражданска война България да стане естествена и всекидневна страна. Фактът, че освен аз, а и съвсем всички хора към този момент съвсем нищо не си спомнят за тази дата, демонстрира, че революцията е съумяла. Тя извърши своята цел - да направи България естествена страна, в която да няма повече революции, а единствено протести. Донякъде скърбя днешното потомство, че няма да има опция да изпита това, което изпитахме ние. Чрез нашите дейности ние отрязахме опцията на днешните млади да извършат нещо коренно, което да преобрази радикално страната ".

Борислав Бориславов: " По отношение на побоя вечерта - в действителност беше парадоксално, че момчетата от вътрешни войски, които пазеха Народното събрание - техните родственици, родители, другари, съученици, бяха против тях. Цялата полицейска акция тогава беше доста подла и доста гадна, тъй като докараха от Враца, Монтана и Пазарджик едни извънредно елементарни полицаи, на които в главата им още не беше пристигнал 10 ноември. Те с такава завист се хвърлиха да бият беззащитни хора, дами, деца. Това, че не се потърси отговорност за този побой в идващите 4 година беше изменничество към нас - всички хора, които протестирахме тогава и които бяха бити ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР