Днес съдебен състав на 13-и Висш наказателен съд в Истанбул

...
Днес съдебен състав на 13-и Висш наказателен съд в Истанбул
Коментари Харесай

Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул

Днес правосъден състав на 13-и Висш углавен съд в Истанбул произнесе присъдите на причинителите на терористичния акт на 13 ноември 2022 година на цeнтралния бул. " Истиклял " в Истанбул, при който бяха убити 6-ма души, а 99 души бяха ранени, оповестиха турските медии.



Най-тежкото наказване бе присъдено на сирийката Ахлам Албашир , която съгласно обвинителния акт е пренесла чантата с бомбата, ръчно произвеждане, и я е оставила на булеварда. Тя бе наказана на 7 пъти усложнена доживотна присъда , 1794 години затвор и санкция от 22 хиляди турски лири за " разрушение единството и целостта на страната " и " съзнателно ликвидиране " на 6 души, осведоми Хаберлер.

Общо 36 души са обвинените по това дело , в това число и терористът Джемил Байък, който се смята за уредник на атентата, само че е в неопределеност. Преди време турски медии бяха писали, че е избягал в България.



Тридесет и шестимата обвинени, в измежду които и избягалият Джемил Байък, бяха наказани на 7 пъти усложнени доживотни присъди.

Ахлам Албашир и част от арестуваните обвинени участваха на съвещанието, а няколко други бяха включени посредством аудио- и видео-информационната система (SEGBIS). На съвещанието участваха и юристите на Ахлам Албашир.

На подсъдимите Фатма Беркел, Ферхат Хабеш, Ахмед Каркес и Амар Джаркаш бе обещано право на спомагателна отбрана .

Според обвинителния акт нападението на бул. " Истиклял " през 2022 година е била планувано и осъществено от клетка, наречена " Сирийците " , към Сирийските сили за отбрана на народа, свързани с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), осведоми НТВ. Според обвиняването причинителите са били подготвени особено за терористични атентати в Турция и с тази цел са били изпратени.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР