Днес по рафтовете на магазините можем да открием голямо разнообразие

...
Днес по рафтовете на магазините можем да открием голямо разнообразие
Коментари Харесай

От сушени жаби до горчица: как са миели косата си преди да изобретят шампоана

Днес по рафтовете на магазините можем да открием огромно многообразие от шампоани за коса. Това е един от незаменимите артикули за персонална хигиена, без който е доста мъчно да си представим живота.  

Въпреки това, първият шампоан, сходен на тези, които виждаме в магазините, се появява относително неотдавна - едвам при започване на 20 век.  Решихме да разберем с какво дамите са миели косата си преди основаването му и по какъв начин са изглеждали първите проби за основаване на шампоан. 

 античност дами iStock

В античните времена хората са измисляли разнообразни естествени смеси за разчистване на косата. Например античните египтянки миели техните със примес от глина и етерични масла. Бедните употребявали пепел за тази цел - като цяло те постоянно прибягвали до нея, когато било належащо.  

В Индия употребявали ароматна рафинирана примес от кокосово мляко и черен пипер. В Централна Азия миели косата си с ферментирали млечни артикули. 

Древните хора, несъмнено, не са се ограничавали единствено с разчистване. Рецептите за красива коса в старите времена били разнородни - употребявали се масла, вино, мед и даже сушени жаби. Съставките се смесвали усърдно и се нанасяли върху косата като подхранваща маска.   
 Рецепта за дългоденствие, употребена от древността  Рецепта за дългоденствие, употребена от древността  Рецепта за дългоденствие, употребена от древността  Рецепта за дългоденствие, употребена от древността
Жителите на средновековна Европа миели косите си съвсем по същия метод, само че също по този начин търкали кожата с амоняк до зачервяване.  

През 18 век кралица Мария Антоанета вкарва в модата комплицираните прически и обемните перуки. Придворните дами създавали триизмерни структури от косите си, накичени с изкуствени цветя и пера. Такива прически не издържали една вечер, а седмици или даже месеци, до момента в който модата премине. Разбира се, за постоянно миене на косата не ставало и дума. И с цел да предотвратят проникването на мишки в перуката, придворните дами даже носели специфични шапки през нощта. 

В Русия подхождали по-отговорно към измиването на косата. Всички - дребни и огромни, постоянно ходели на баня и употребявали национални средства за пречистване. Те се миели с грахово, овесено или царевично брашно, разредено с вода и оставено да престои няколко часа. Получената паста се нанасяла върху косата и се оставяла за половин час.  

 античност дами iStock

Някои предписания за грижа за косата са непокътнати и до през днешния ден. Накиснат ръжен самун, горчица, сурови яйца, запарка от коприва и даже бира - всичко това дейно почиства и подхранва косата. 

Първият опит за основаване на шампоан е изработен от англичанина Кейси Хърбърт, който донася цветето франжипани от Индия. Той го смила, смесва го със сапунен прахуляк и назовава разтвора “шампоан ”.  

Хърбърт не се сеща да патентова сместа си. Честно казано, първият шампоан не е идеален. Продуктът, изработен от естествени съставки, не може да се съхранява дълго време и клиентите се оплакват, че косата им става прекомерно твърда. 
 Модни трендове, които в предишното са били неразрешени със закон  Модни трендове, които в предишното са били неразрешени със закон  Модни трендове, които в предишното са били неразрешени със закон  Модни трендове, които в предишното са били неразрешени със закон
Следващият първообраз на съвременен шампоан се появява през 1903 година Немският фармацевт и химик Ханс Шварцкопф прави първия си шампоан с дестилат от виолетка. Продуктът е прахуляк, който би трябвало да се разтвори във вода. Новият артикул бързо става известен и скоро формулата на продукта е патентована.   

Година по-късно в Берлин се появява първата фабрика за произвеждане на артикули за коса. Гамата от шампоани става по-разнообразна - жълтък, лайка, О2, билки, ланолин, бреза, сяра и смола. През 1927 година шампоанът Schwarzkopf се появява в познатата си течна форма. Всичко в тубичката е готово за приложимост: елементарно се нанася, изплаква и разпенва.   

 античност дами iStock

През 30-те години френската компания L'Oreal също се интересува от производството на артикули за измиване на косата, само че по някаква причина първият им шампоан не е сполучлив. Представете си изненадата на основателите, когато вследствие на изследване се оказва, че французите мият косата си толкоз рядко, че просто не виждат потребност от нов шампоан. И тогава компанията започва рекламна акция, която приканва възрастни и деца да съблюдават разпоредбите за хигиена. След това търсенето на шампоани се усилва доста.   

С времето фирмите непрекъснато се състезават между тях, измисляйки нови формули за артикули за коса. Така стигаме до днешно време. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР