Днес, официално ще бъде дадено началото на минният туризъм в

...
Днес, официално ще бъде дадено началото на минният туризъм в
Коментари Харесай

Дават официално начало на минният туризъм в Мадан

Днес, публично ще бъде обещано началото на минният туризъм в град Мадан, който разполага с единствения по рода си на Балканите под земята минен музей.

„ Идеята за разкриване на минен туризъм в Мадан се роди преди години, с цел да пресъздадем работата и препитанието на миньорите. За задачата през 2016 година кандидатствахме по Програмата за трансгранично съдействие и през 2021 година за наша наслада бяхме утвърдени. С реализацията на този план целим да разпространяваме община Мадан като минна дестинация и като община, която е развивана главно към рудодобива. Разработени са общо четири дестинации. Това са Рудник „ Сполука “ - остаряла изложба, която ще служи за атракция. В нея туристите ще влизат с влакче, като е пресъздадено тъкмо по какъв начин са изкарвали прехраната си миньорите. Следващите дестинации са Кристалната зала, Пещера „ Шаренка “ и Музей по минно дело и рудодобив, който се намира в центъра на града “, разяснява кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

Церемонията по разкриване на рудник „ Сполука “ е планувана за през днешния ден от 15:00 часа, като се чака на нея да участва и заместник- министъра на Министерство на регионалното развитие Николай Шушков.

През почивните дни в Мадан следва и неповторим по рода си празник „ Дни на маданския кристал “. Той е отдаден на емблематичните за региона красиви и неповторими кристали, открити на стотици метри подземен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР