Днес Министерството на електронното управление (МЕУ) публикува за обществено обсъждане

...
Днес Министерството на електронното управление (МЕУ) публикува за обществено обсъждане
Коментари Харесай

Извънредно! На изпроводяк кабинетът „Петков“ променя важни закони

Днес Министерството на електронното ръководство (МЕУ) разгласява за публично разискване Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за публичните поръчки (ЗОП). Със законопроекта се уреждат спомагателни условия за бистрота, като данните от ЦАИС ЕОП ще се разгласяват в отворен, машинночетим формат според интернационален стандарт. Въвеждат се и условия за запазване и издание в структуриран тип на данни, които ще разширят опциите за разбор. Това оповестиха от Министерството на електронното ръководство.

Създава се и в допълнение обвързване за бистрота при възлагане на планове и действия в областта на електронното ръководство и осведомителните и информационни технологии в администрациите. Освен техническите спецификации, възложителите ще би трябвало да стимулират заложените условия, както и да разгласяват пазарните изследвания, които се правили преди оповестяване на процедурата.

Техническите спецификации ще би трябвало да са минали публично разискване преди оповестяване на публичната поръчка. Възложителите би трябвало да приложат и направените пазарни изследвания и отчет, на база на който са достигнали до нуждата от възлагане за оптималната бистрота.

Създава се и обвързване за потребление на шаблони за техническо и ценово предложение с оглед оптимално детайлно изложение на предложенията и отбягване на всевъзможни порочни практики за авансово приспособяване на цената на публичната поръчка. Така заинтригуваните лица и необятната общност ще могат да получат убеденост, че определените критерии са най-подходящи и справедливи и че е обезпечен еднакъв достъп на претендентите или участниците до процедурата.

Разширява се задължението за издание на обявленията за всички подписани контракти, попадащи в изключенията на Закона за публичните поръчки, включително инхаус възлагането, договорите за медийни услуги, покупко-продажбите с парцели, арбитражните услуги идр. Това условие няма да се отнася единствено до тези контракти, при които откриване на информация опонира на главен интерес.

В промените се планува се и откриване на принадлежност към държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска на лица, които са в органите на ръководство или имат забележителна благосъстоятелност във фирми-изпълнители, спечелили поръчки за над половин милион лв. на годишна база. По този метод обществото ще получи гаранции, че кръгове към Държавна сигурност нямат привилигирован достъп до публични поръчки.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР