Днес е Денят на Габрово. По нов стил на 17

...
Днес е Денят на Габрово. По нов стил на 17
Коментари Харесай

Габрово празнува

Днес е Денят на Габрово. По нов жанр на 17 май се празнува годишнината от оповестяването на Габрово за град. Празникът ще бъде маркиран с молебен за благоденствие в храм „ Успение на Пресвета Богородица “, по-късно денем ще бъде издигнато знамето на града на площад „ Възраждане “. 

От Община Габрово осведомиха, че по този мотив културните институти афишират Ден на отворените порти за деца и възрастни. Денят ще е неучебен за учениците, а зоните за платено паркиране на територията на града ще бъдат безвъзмездни.

Преди обяд на площад " Възраждане " е самодейността „ Нарисувай Габрово “ с деца от габровските учебни заведения. В Музея на архитектурно-исторически резерват " Боженци " ще се състои " Боженци - постройките описват " - ателие за писане с паче перо и мастило в Изложбена зала на Старо школо.

От 9:00 до 15:00 ч. ще има ателиета за разработване на карнавални маски на всеки кръговиден час в Музея на хумора и сатирата. В пространството пред храм " Успение на Пресвета Богородица " ще бъде обичайното издание на благотворителен кулинарен базар на Женско благотворително сдружение „ Майчина грижа “ – Габрово за идея: „ Връчване на еднократна парична премия на зрелостници с отличен триумф и в затруднено финансово състояние “.

От 10:00 до 12:00 ч. е детското арт ателие в Художествена изложба „ Христо Цокев “ на тематика „ Моят карнавал “, а от 10:30 ч. ще има и ателие за разработване на карнавални маски в Детския отдел на Регионална библиотека „ Априлов-Палаузов “. В 11:00, 14:00 и 18:00 часа е самодейността " Влез в театъра " - профилирана обиколка на театъра, в която публиката ще може да прегледа Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “, а искащите ще могат да се срещнат с артисти и да се качат на сцената.

На обяд Оркестър „ Габрово “ ще изнесе концерт в градската градина „ Глинени гърнета “, по-късно е церемонията по награждаване на децата на Габрово с достижение – „ Дарования и достижения “. В Художествена изложба „ Христо Цокев “ ще бъде показана художествената галерия, отдадена на Празника на Габрово. 

От 19:30 ч. е Благотворителният маскен бал на Ротари клуб – Габрово. Със събраните средства ще се подкрепят детски културни и спортни действия в Габрово. По остаряла традиция карнавалните костюми са наложителни. " Двадесет и четвърта, високосна - да създадем доброносна " - балът, ще се състои в ресторанта на хотел " Мак ".

Вечерта на площад „ Възраждане “ Васил Петров, Живко Петров, Радослав Славчев и Димитър Семов ще изнесат концерт под надпис „ The best of Vassil Petrov “, последната изява за Деня на Габрово е концерт на RDMK.

Празничната стратегия продължава и на 18 май с „ Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова “ в Спортна зала „ Орловец “, по-късно е детското шествие „ Карнавална уличка на чудесата “ на улица „ Радецка “, а след него е и Детският мини карнавал в Градинката с мечката. Карнавалното шествие е планувано за 18:00 ч. и ще бъде по обичайния маршрут в центъра на Габрово. На сцената ще излязат FolkustiX, 100 Кила, Dolapdere Big Gang и DJ MC Камен, ще има и шоу с фойерверки. 

На 19 май в градската градина „ Глинени гърнета “ ще се състои Пътуващият фестивал „ Лятно театро за всички “, а вечерта на площад „ Възраждане “ концерт ще изнесе група Молец.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР